18.06.2018 Beograd

PSG: Sporazumom Makedonije i Grčke rešen još jedan iracionalni balkanski spor

PSG: Sporazumom Makedonije i Grčke rešen još jedan iracionalni balkanski spor
Pokret slobodnih građana (PSG) pozdravio je danas sporazum vlada Makedonije i Grčke o imenu Makedonije i ocenio da se na taj način građanima te bivše jugoslovenske republike otvara put u "evropsku porodicu naroda" i bolju budućnost.

PSG je naveo da je jučerašnjim sporazimom okončan "još jedan iracionalni balkanski spor koji je trajao punih dvadeset pet godina"."Premijeri (Zoran) Zaev i (Aleksis) Cipras time su pokazali neophodnu državničku odgovornost i političku hrabrost, kao i sposobnost da sagledaju širu sliku istorijskih procesa, izvan tradicionalnih balkanskih podela i uskogrudosti", navodi se u saopštenju.

PSG je naveo da jučerašnji sporazum predstavlja primer kako nasleđena teška pitanja mogu trajno da reše samo suštinski demokratske vlasti, "one sa vizijom da već danas pregovaraju kao budući saveznici, a ne kao večiti neprijatelji".

Pokret je naveo da nijedan regionalni spor na Balkanu ne mogu rešiti nedemokratske vlasti, posebno ne "politički, duhovni, a ponekad i biološki naslednici ratnih zločinaca iz prošlog veka - onih istih koji su te probleme i stvorili podsticanjem nacionalne i verske mržnje". 

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side