20.09.2017 Beograd

PSG povodom Vranjskih očekuje da međunarodne zajednice reaguje na gušenje medijskih sloboda

PSG povodom Vranjskih očekuje da međunarodne zajednice reaguje na gušenje medijskih sloboda
Pokret slobodnih građana (PSG) objavio je danas da očekuje da međunarodna zajednica prestane da mirno posmatra gušenje medijskih i drugih sloboda u Srbiji, i dodao da pruža punu podršku novinarima koji su izloženi "zastrašujućim pritiscima vlasti".

PSG je naveo da međunarodni zvaničnici "tapšući predsednika Srbije Aleksandra Vučića po ramenu saučestvuju u operaciji ubijanja kritičke misli u Srbiji".

"Njena posledica je da će u Srbiji uskoro postojati samo od vlasti strogo kontrolisani mediji koji će veličati 'mudru i državotvornu politiku' Aleksandra Vučića i njegove bratije", piše u saopštenju.

Pokret je dodao da snažno podržava redakciju Vranjskih i vlasnika tog nedeljnika Vukašina Obradovića, kao i redakciju Krika i njegovog urednika Stevana Dojčinovića.

"PSG podržava redakciju Vranjskih koja je ugašena usled katastrofalnih i dugotrajnih političkih pritisaka", naveo je PSG.

PSG podržava i Krik i Dojčinovića koji su "izloženi brutalnim napadima vladajućeg Pokreta socijalista zbog istraživačkih tekstova o stanu predsednika te stranke i ministra odbrane Aleksandra Vulina".

Pokret je naveo da je "zabrinut zbog najave da će vlast tokom izrade novih medijskih zakona pokušati da uđe u regulaciju interneta" i ocenio da je cilj da se dodatno ograniči medijska sloboda.

Nedeljnik Vranjske prestao je da postoji 18. septembra posle 23 godine, a urednik Vukašin Obradović je u znak protesta zbog gašenja tog nedeljnika juče otpočeo štrajk glađu, koji je danas prekinuo po savetu lekara.

Novinarska i medijska udruženja saopštila su juče da su portal Krik i njegov urednik Stevan Dojčinović izloženi napadu vladajućeg Pokreta socijalista i pojedinih medija zbog objavljivanja istraživačkih priloga o stanu ministra odbrane Aleksandra Vulina.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side