PSG poručio gradonačelniku Beograda: Znamo da je voda blago, čudno upozorenje
24.08.2019 Beograd

PSG poručio gradonačelniku Beograda: Znamo da je voda blago, čudno upozorenje

PSG poručio gradonačelniku Beograda: Znamo da je voda blago, čudno upozorenje
Pokret slobodnih građana (PSG) poručio je danas gradonačelniku Beograda Milanu Radoičiću da je voda osnovna ljudska potreba, a vodsnabdevanje komunalna delatnost od opšteg interesa, odgovarajući na njegov poziv građanima da štede vodu i ocenu da je voda blago kojeg nismo svesni.

"Da gradonačelniče, voda jeste blago, ali kako na 40 stepeni celzijusa, na asfaltu, bez klima uređaja u gradskom prevozu, sa sve manje zelenila i previše prašine u gradu, pomoći Beogradskom vodovodu i dnevno potrošiti manje od procenjenih 180 litara vode po osobi? ;Zar grad Beograd nije osnovao JKP Beogradski vodovod i kanalizaciju radi neprofitnog zadovoljenja potreba građana za vodom, u kontinuitetu, sa dovoljnim količinama iste, odgovarajućeg kvaliteta? ;"naveo je u saopštenju PSG.

Takođe, PSG pita i "šta se postiže štednjom, ako znamo da se pri smanjenju potrošnje povećava pritisak u cevima, te se u sistemu javljaju curenja, pa će ono što građani uštede opet biti prosuto?"

"Vode u izvorištima ne nedostaje, ali šta to vredi ako nove količine prečišćene vode pustite u mreže koje su u lošem stanju? Jednostavno, sito ne drži vodu, a u gradu je na desetine dotrajalih cevi sa čijom zamenom se ne žuri. To su vidni gubici, ali postoje i prividni, komercijalni: bespravni priključci, neodgovarajući vodomeri, netačne baze podataka...Nerešeno pitanje prečišćavanja iskorišćenih i fekalnih voda, ogroman broj plovnih objekata na rekama, bespravna gradnja u zonama neposredne zaštite vodoizvorišta, seča rastinja na obalama...", upozorio je PSG.

U saopštenju se navodi da je "malo čudno da je gradonačelnikovo upozorenje stiglo nakon defekta na gradskom vodovodu na uglu ulica Narodnih heroja i Milutina Milankovića, pred ponoć 22.avgusta, dva sata je trebalo da se novoformirana fontana sanira, a hiljade kubika vode su otekle u nepovrat.Potop!"

Radojičić je ranije izjavio da je potrošnja vode u Beogradu tokom letnjih dana povećana i pozvao građane da se ponašaju racionalno, navodeći i da je nakon 18 časova primetno uvećana potrošnja vode.

"Voda je resurs 21. veka i blago koga nismo svesni", rekao je Radojičić.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side