PSG: Policija upotrebljava hemijsko oružje, suzavcu je istekao rok trajanja
11.07.2020 Beograd

PSG: Policija upotrebljava hemijsko oružje, suzavcu je istekao rok trajanja

PSG: Policija upotrebljava hemijsko oružje, suzavcu je istekao rok trajanja
Pokret slobodnih građana (PSG) osudio je danas upotrebu "hemijskog oružja" na protestima u Beogradu i kršenje konvencije o upotrebi istog te zatražio da Ministarstvo unutrašnjih poslova prekine sa tom praksom.

U saopštenju se navodi da je policija nakon sinoćnjeg sukoba sa grupom huligana u masu mirnih demonstranata ispalila veliku količinu suzavca, od kojih su neki stari i po 30 godina.

"Na kanisterima koji su ostali rasuti po ulicama u blizini Skupštine Srbije se jasno vidi da je godina proizvodnje 1990. Rok trajanja suzavca je pet godina i nakon toga dolazi do promene hemijskoj sastava i otrov postaje jači", dodaje se u saopštenju.

Iz Pokreta poručuju da dejstvo suzavca traje do 30 minuta i može izazvati trenutnu mučninu i povraćanje, a posledice udisanja suzavca sa isteklim rokom traju danima, pa mogu ostaviti ozbiljne posledice na hronične bolesnike, trudnice, decu i kućne ljubimce.

"Najmlađi kanister pronađen na ulicama Beograda je iz 2012. godine što nam ukazuje da Ministarstvo unutrašnjih poslova čisti podrume i na građane ispaljuje patrone suzavca koji su negde skladišteni trideset godina i da nakon 2012. godine nisu obnavljali arsenal", dodaje PSG.

Time je, piše u saopštenju, prekršena konvencija o korišćenju hemijskog oružja i direktno je ugroženo zdravlje ljudi.

"Takođe zahtevamo da se stručna javnost izjasni ovim povodom i najoštrije osudi ovaj čin koji direktno ugrožava život i zdravlje građana", ističe PSG.
 

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side