17.05.2018 Beograd

PSG: Najave povećanja penzija nemaju drugu svrhu osim podizanja tenzija

PSG: Najave povećanja penzija nemaju drugu svrhu osim podizanja tenzija Foto: pixabay
Član Političkog saveta Pokreta slobodnih građana Miroslav Kopečni izjavio je danas da je PSG duboko uveren da najave vlasti da će penzije biti povećane nemaju drugu svrhu osim da podižu tenzije.

"Cela priča oko penzija nema nikakvu svrhu nego da još jednom podignu tenzije jednako kao što se mnogo puta podižu tenzije hoće li rat sa Hrvatima... Događaju se strašne stvari oko Kosova i u vezi naše ekonomije", kazao je Kopečni na konferenciji za novinare u prostorijama PSG.

On je kazao da su penzije ekonomsko pitanje samo za one koji ih primaju, dok su političko za one koji barataju njima.

"Goruća tema ovih dana su penzije. Mediji su usijani oko toga s puno prava i razloga. To životno pitanje za oko 1,750 hiljada žitelja Srbije i barem još toliko onih koje te penzije održavaju, jer gotovo pola Srbije živi od penzija", kazao je Kopečni.

Podsetio je da su penzije pre oko tri i po godine "potpuno ilegalno, van zakona i Ustava" otete odnosno konfiskovane "jer penzija nije neko pravo koje spada u kategoriju socijalno kako to predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokušava da prikaže", već je to pravo koje pripada penzionerima.

"Ustavni sud je tada doneo odluku da Zakon o privremenom oduzimanju penzija nije u suprotnosti sa Ustavom, iako to nije tačno. Zakon je ograničio da to traje do 2017. godine, a mi smo ušli u 2018. godinu, a ništa se nije dogodilo i ne bi se dogodilo da Međunarodni monetarni fond nije pokrenuo pitanje penzija", kazao je Kopečni i dodao da je ;"Vučić donošenjem tog Zakona ozbiljno prekršio Ustav".

On je kazao da kada nekome oduzimate ono što je štedeo ceo život, kao što su penzije, onda je to u rangu sa situacijom kao da ste mu ušli u stan i rekli: ''Ti imaš tri sobe, a potrebne su ti dve, ja uzimam jednu, da bih podmirio nekoga ko nema tu jednu sobu''. "Možda bi to bilo u redu da je bila 1945. godina, ali ova konfiskacija penzija nije imala nekog značajnijeg ekonomskog efekta. To svi ekonomisti tvrde", kazao je Kopečni.

Prema njegovim rečima, niko u zemlji nema pravo da krši Ustav i ponaša se diktatorski. "U ovoj zemlji sve rešava jedan čovek. On je doneo odluku o ukidanju penzija, o smanjenju penzija za 22 ili 25 odsto, kako je kome zapalo, i on donosi odluku kome će taj novac da vrati" kazao je Kopečni.

 

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side