13.12.2016 Novi Sad

Protestna akcija 'Vukovar bez poslednjeg reza' u Novom Sadu (FOTO)

Protestna akcija 'Vukovar bez poslednjeg reza' u Novom Sadu (FOTO) Foto: Beta/Dragan Gojić
Aktivisti i aktivistkinje Inicijative mladih za ljudska prava u Srbiji (YIHR) večeras su u centru Novog Sada organizovali akciju tokom koje su izložili fotografije sa izložbe "Vukovar – razaranje jednog grada", koju su prošle nedelje na toj lokaciji bili meta napada nepoznatih počinioca.

Nepoznati počinioci 6. decembra su porazbijali izloge sa umetničkim fotografijama posvećenim 25. godišnjici ratnog razaranja Vukovara, koju su organizovali Art klinika iz Novog Sada i Žene u crnom iz Beograda. Autor fotografija je Srđan Veljović. Na razbijenim izlozima je bila napisana poruka "A ubijanje Srba, stoko".

Policija se još uvek nije oglasila povodom tog incidenta.

Predstavnica YIHR Sofija Todorović rekla je da je današnja akcija svojevrstan odgovor na ćutanje nadležnih u Novom Sadu, ali i da je problem u tome što reakcija vlasti uvek izostane kada je u pitanju vandalizam uperen ka akcijama posvećenim suočavanju sa nedavnom ratnom prošlošću Srbije.

Foto: Beta/Dragan Gojić

"Osetili smo potrebu da kao mladi i odgovorni građani Srbije kažemo da nije u redu da se svaki put povlačimo i ćutimo kada se razbijaju i ubijaju ovakve izložbe. Ista ideja vandalizma je bila prisutna i tada kada je ubijan Vukovar, kao i sada kada se ubija izložba", rekla je Sofija Todorović.

Ona je kazala da je akcija organizovana i zbog toga što taj vandalski čin "ne sme u Srbiji da se smatra za nešto što je prihvatljivo i opravdano".

Dodala je da su vandali tada poručili da je izložba jednostrana i da se u prvi plan stavljaju sve druge žrtve ratova devedesetih osim Srba, što kako smatra "nije istina".

"Kako čitamo istoriju danas određuje i to kakva će ona ostati budućim generacijama, a ako vandalizam bude jedina i krajnja reakcija, bojim se da će revizija istorije postati realna stvar. Žrtve su žrtve bez obzira kojem narodu da pripadaju", rekla je Sofija Todorović i dodala da je upravo razdvajanje i podela po nacionalnoj osnovi, dovelo do sukoba na prostorima bivše Jugoslavije.

Izložba je u Novom Sadu otvorena 18. oktobra i trebalo je da u prolazu Milana Mladenovića stoji mesec dana, a na fotografije prikazana su razaranja Vukovara i zločine počinjene u tom gradu 1991. godine.

Nikola Džafo iz Art klinike rekao je tada za Betu da nije slučajno što je izložba postavljena baš u Novom Sadu, jer je to prilika da se taj grad priseti i opomene na užasnu ulogu koju je tadašnji Novosadski korpus bivše Jugoslovenske narodne armije imao u uništavanju Vukovara.

Foto: Beta/Dragan Gojić

Izostanak reakcije nadležnih u Gradu Novom Sadu oštro su kritikovale i nevladine organizacije okupljene oko neformalne koalicije Građanska Vojvodina, koje su zahtevale i od nadležnih organa gonjenja da "pod hitno pronađu i oštro kazne vandale".

autor: MŽ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw