05.11.2018 Rakita

Protesti u selu Rakita u babušničkoj opštini zbog izgradnje mini hidrocentrale

Protesti u selu Rakita u babušničkoj opštini zbog izgradnje mini hidrocentrale Foto: print screen
Aktivista Grupe "Odbranimo reke Stare planine" i Saveza mesnih zajednica Stare planine Aleksandar Panić izjavio je Agenciji Beta da je danas u selu Rakita u babušničkoj opštini došlo do sukoba meštana i aktivista ove Grupe građana sa privatnim obezbeđenjem koje je sprečilo meštane da uđu u svoje parcele koje su u blizini gradilišta mini hidrocentrale.

"Investitor je uništio atarski put ka imanjima meštana kao i nekoliko privatnih parcela stvarajući klizište koje preti da prilikom prve veće kiše povuče za sobom celo brdo, pregradi Rakitsku reku i načini štetu na imanjima meštana Rakite. U ovom seli živi oko 250 meštana koji su sa nama zajedno u ovoj borbi da se spreči izgradnja mini hidrocentrale i uništi Rakitska reka", rekao je Panić.

Panić podseća da u Rakiti, udaljenoj od Pirota 40, a od Babušnice dvadesetak kilometara, od letos traju protesti meštana i aktivista Grupe građana "Odbranimo reke Stare planine" i članova Saveza mesnih zajednica Stare planine zbog, kako navode, namere investitora da uništi Rakitsku reku a zbog izgradnje mini hidrocentrale".

Aktivista Grupe građana "Odbraimo reke Stare planine" Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je Beti da se protesti nastavljaju i da će trajati sve dok investitor ne izađe iz privatng poseda koji je nasilio uzurpirao meštaninu Rakite. 

"Pozivamo policiju u Babušnici da zaštiti meštane Rakite na kojima se već godunu dana vrši nasilje. Pozivamo i sve nadležne institucije u ovoj zemlji, Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture, "Srbija vode" i "Srbija šume" da reaguju na prijave zbog kršenja zakona", rekao je Jovanović.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 6.11.2018, 14:27h Istina

    Sve sto kaze gospodin Panic nije tacno. Nisu hteli mestani da udju u privatne parcele nego u vodno, na gradiliste

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side