Protest u nedelju u Novom Sadu zbog presude Kepiru
19.07.2011 Novi Sad

Protest u nedelju u Novom Sadu zbog presude Kepiru

Protest u nedelju u Novom Sadu zbog presude Kepiru Spomenik žrtvama racije
Na centralnom novosadskom Trgu slobode u nedelju, 24. jula, biće održan protest zbog prvostepene oslobađajuće presude za Šandora Kepira, koju je izrekao sud u Budimpešti.

Protest će biti održan pod nazivom "Kriv je!",  saopštilo je Društvo za očuvanje sećanja na holokaust. Protest se organizuje "na molbu brojnih Novosađana svih nacionalnosti, a zbog ponižavajućeg odnosa mađarskog pravosuđa prema žrtvama novosadskog genocida". "Presudom budimpeštanskog suda oslobođen je zao duh prošlosti, koji prerasta u nove pretnje po narode regiona".

Organizatori su saopštili da će protest biti "isključivo građanskog karaktera" i usmeren protiv ideologije koja je dovela do Racije.

Protest će početi u 19 sati a nakon okupljanja na Trgu slobode, kolona građana će proštetati do Keja žrtava racije, na kojem se nalazi spomenik "Porodica", podignut u znak sećanja na žrtve Novosadske racije iz 1942. godine.

Šandor Kepiro (97) prvostepenom odlukom suda u ponedeljak je oslobođen optužbi za učesće u Novosadskoj raciji januara 1942. godine. Mađarsko tužilaštvo najavilo je da će uložiti žalbu na tu presudu.

Kepiro je optužen da je u januaru 1942. godine učestvovao u sprovođenju Novosadske racije u kojoj je, prema navodima optužnice, pobijeno najmanje 1.246  građana Novog Sada, najviše Jevreja, Srba i Roma, među kojima i 168 dece. Pojedini istraživači tvrde da je tokom Racije u Novom Sadu ubijeno i više od 4.000  osoba.

On je pred kraj rata od strane mađarskih vlasti bio dva puta osuđen, na 14 i na 10 godina zatvora, zbog učešća u Raciji. Kaznu nikada nije odslužio, jer je nakon rata pobegao u Austriju a potom u Argentinu, odakle se u Mađarsku vratio 1996. godine i dobio penziju od države.

U Budimpešti ga je 2006. godine locirao direktor Centra "Simon Vizental" Efraim Zurof, koji je odmah dostavio dokaze mađarskom pravosuđu. Optužnica protiv Kepira podignuta je u februaru 2011. godine, a suđenje je počelo u maju.

autor: ZM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side