Protest tekstilnih radnica u Nišu, traže pomoć države za spas firme
30.04.2020 Beograd

Protest tekstilnih radnica u Nišu, traže pomoć države za spas firme

Protest tekstilnih radnica u Nišu, traže pomoć države za spas firme Foto: Beta/Biljana Ljubisavljević
Radnice italijanske tekstilne firme "Tešil group", koja je poslovala u jednom od pogona nekadašnjeg "Niteksa", okupile su se danas ispred ulaza u fabrički krug u znak protesta što je ta firma ove nedelje otišla u likvidaciju, a 170 zaposlenih, mahom žena, ostalo bez posla.


Više desetina radnica skandiralo je ispred ulazne kapije "Posao, posao!", a neke su nakratko ušle u fabrički krug.

Radnice su kazale da su u poslednjih desetak dana tri firme, kooperanti kompanije "Olimpias", sa oko 600 radnika obustavile proizvodnju u Nišu i otišle u likvidaciju.

One su zatražile pomoć države kako bi firma u kojoj su radile proteklih osam godina nastavila da posluje.

Okupljene radnice su kazale da je poslovodstvo firme zainteresovano da firma opstane, ali da to ne može u novonastaloj situaciji.

U obrazloženju za pokretanje likvidacije, koje je potpisao dosadašnji direktor firme "Tešil group" Nikola Barko, navodi se da "ne postoji finansijska i poslovna opravdanost za dalje obavljanje delatnosti... usled poremećaja i višemesečne krize na tržištu tekstilnih proizvoda, što je izazvalo i drastičan pad potražnje za našim uslugama".

Na to je, piše dalje, "dodatno (presudno) uticalo proglašenje vanrednog stanja na teritoriji Republike Srbije zbog širenja zarazne bolesti Covid 19, kao i sve donete prateće mere, uključujući posebno poslednje mere o ograničenju broja radnika u smenama", navodi se u obrazloženju.

Kompanija "Olimipas" oglasila se danas saopštenjem u kome se navodi da su njeni dobavljači "Tecnostiro", "Nora Serbia" i "Tešil group" u skladu sa zakonom pokrenuli proces likvidacije, koji podrazumeva i prestanak radnog odnosa svih zaposlenih.

"Ove odluke su doneli vlasnici i uprave svake od ovih samostalnih kompanija. Zaposleni su obavešteni i biće im u zakonskom roku isplaćena sva primanja. 'Olimpias' će preduzeti korake da preuzme više desetina zaposlenih žena iz ove tri kompanije koje su sada na trudničkom ili porodiljskom odsustvu i nastojaće se da one bude radno zbrinute", navodi se u saopštenju kompanije "Olimpias".

"Situacija u proizvodnom lancu snabdevanja je kritična", naveli su u "Olimpiasu" i kazali da će mašine tri ugašene firme ostati sačuvane kako bi se proizvodnja ponovo uspostavila kada se stvore uslovi na tržištu.

"Uprkos teškoćama, 'Olimpias' sa ostalim dobavljačima, nastavlja sa svojim industrijskim projektom u Srbiji sa gotovo 1.000 zaposlenih", istakli su u toj italijanskoj kompaniji.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side