Protest protiv izbora direktorke osnovne škole u Kisaču
27.05.2020 Novi Sad

Protest protiv izbora direktorke osnovne škole u Kisaču

Protest protiv izbora direktorke osnovne škole u Kisaču Foto: Beta/Dragan Gojić
Zaposleni u osnovnoj školi "Ljudovit Štur" u Kisaču organizovali su danas protest protiv imenovanja nove v.d. direktorke te škole.

 

 


Oni su nosili majice sa likom Ljudovita Štura i transparente sa parolama "Surov izbor", "Nacionalna izdaja" i "Ne možemo degradirati našu školu".

Njima su se na protestu ispred Slovačkog kulturnog centra pridružili i meštani Kisača, kao i Sindikat prosvetnih radnika.

Demonstranti su kazali da protesuju jer je imenovane v.d. direktorke bilo namešteno, a za to su okrivili direktora Slovačkog kulturnog centra Pavela Surovog.

Zaposleni su najavili da će organizovati protest i u Novom Sadu i dodali da su zatražili da ih hitno primi ministar prosvete.

Foto: Beta/Dragan Gojić

Za vreme trajanja protesta, direktor Slovačkog kulturnog centra i potpredsednik Nacionalnog saveta Slovaka Pavel Surovi na zgradu je postavio natpis "Pesmom protiv nasilja", puštao slovačku narodnu muziku i izveo nekoliko performansa.

Između ostalog, on je ispred zgrade Slovačkog kulturnog centra izneo pogaču i so i to nazvao "slovačkim narodnim običajem".

On se prošetao pored okupljenih demonstranata, koji su mu glasno zviždali.

Foto: Beta/Dragan Gojić

"Protest je politički, ovo je prljava predizborna kampanja, i oni su protiv mene zato što sam uspešan, a uspeh se ne prašta", rekao je Surovi.

On je kazao da je "velika laž" da je od bivše direktorke tražio da prikuplja potpise za Srpsku naprednu stranku u zamenu za podršku na izborima za direktora.

Foto: Beta/Dragan Gojić

Zaposleni u u Osnovnoj školi "Ljudovit Štur" u Kisaču pored Novog Sada su u sredu, 20. maja, u znak protesta okrenuli leđa novoimenovanoj v.d. direktorki u trenutku kada je prolazila školskim dvorištem, jer su nadležne institucije ignorisale predlog zaposlenih za imenovanje vršioca dužnosti direktora.

Oni su proglasili i privremeni štrajk u toj školi jer su nezadovoljni samim načinom izbora, odnosno sprovođenjem konkursa za izbor direktora škole, koji je raspisan u februaru, ali je usled pandemije do njegovog epiloga došlo tek u maju.

Na konkurs za direktora su se prijavile dve kandidatkinje: dosadašnja direktorka Ana Vozar i učiteljica nižih razreda Ana Leginj.

Ana Vozar je imala većinsku podršku kolektiva pa je 51 zaposleni glasao za nju, a četvoro za Anu Leginj, ali je Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje za v.d. direktora imenovao Anu Leginj.

Nacionalni savet Slovaka takođe je podržao Anu Leginj, koja je 20. maja preuzela direktorsku funkciju.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side