Protest protiv gradnje mini hidroelektrana 31. maja u Beogradu
27.05.2019 Beograd

Protest protiv gradnje mini hidroelektrana 31. maja u Beogradu

Protest protiv gradnje mini hidroelektrana 31. maja u Beogradu
Pokret "Odbranimo reke Stare planine" protestovaće 31. maja u Beogradu protiv finansiranja derivacionih malih hidroelektrana (MHE) u Srbiji, saopštio je organizator.

Protest, pod parolom "Kaži ne! Pokroviteljima zločina nad rekama Srbije" održaće se u Rajićevoj ulici, a na njemu će "stručnajci i aktivisti informisati građane o posledicama finansiranja gradnje MNE".

"Aktuelni stav EU je da su efekti gradnje MHE nesrazmerno mali u odnosu na štetu koju sa sobom donose", navodi se u današnjem saopštenju.

Dodaje se da će "učesnici skupa biti informisani i o tome da nadležne institucije i najviši predstavnici vlasti ne reaguju na mnogobrojne upućene zahteve".

Pokret "Odbranimo reke Stare planine", kako se ističe, ima samo jedan zahtev a to je da se momentalno zaustavi finansiranje MHE.

Dodaje se da je Pokret tokom dosadašnjeg delovanja dobio podršku preko 50 organizacija civilnog društva, pojedinih fakulteta (šumarski, biološki, geografski, prirodno-matematički), stručne javnosti i velikog broja građana i aktivista koji se zalažu za očuvanje reka u Pirotu, Babušnici, Kraljevu, Užicu, Raškoj, Aleksandrovcu, Paraćinu i drugim opštinama Srbije.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 28.05.2019, 16:54h Besposlice dokonih...

    "Protest protiv gradnje mini hidroelektrana 31. maja u Beogradu..." ...- Ne razumem ovu galamu protiv malih hidrelektrana! Video sam dosta hidrelektrana - gigantskih, velikih, malih, najmanjih - I NIGDE NISAM VIDEO DA IJEDNA OD NJIH KVARI PEJZAŽ OKO NJE! Naprotiv, samo jednim delom čak i doprinose lepoti pejzaža stvarajući jezera - velika, mala, vrlo mala - oko kojih su formirani parkovi i slični pejzaži. Osim toga, ako mislite da menjaju kvalitet vode - varate se: i posle protoka kroz branu ona ostaje bistra. I u njoj se nalaze pastrmke, kao i u toku reke/rečice do jezera koji je stvorila brana! Uostalom da li je pokvarila išta u prirodi Prva hidroelektrana u Srbiji, koja od 1900. godine radi i danas. Ili ona na reci na rečici Vučjanka u blizini Leskovca 1903. godine i koja radi i danas! (Drugo je pitanje ko je gradi - vlasnik neke kompanije krcate novcem, ili, recimo, opština koja se nalazi uz reku/rečicu).

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side