Nema dogovora ministra i sindikata, štrajk se nastavlja (FOTO)
17.03.2015 | 09:10h ► 14:45h Beograd

Nema dogovora ministra i sindikata, štrajk se nastavlja (FOTO)

Nema dogovora ministra i sindikata, štrajk se nastavlja (FOTO) Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović
Čelnici dva sindikata koji su u štrajku i ministar prosvete Srđan Verbić, danas nisu postigli dogovor o zahtevima prosvetnih radnika, pa će protest u školama, koji ulazi u pet mesec, biti nastavljen.

Verbić je na sastanku sa predsednikom Unije sindikata prosvetnih radnika Draganom Matijevićem i potpredsednikom Sindikata radnika u prosveti Srbije Miloradom Antićem, rekao da zbog aranžmana sa MMF-om ne može da se izađe u susret prosvetnim radnicima koji traže bolji materijalni položaj.

"Vlada to ne može da obeća zbog aranžmana sa MMF i Ministarstvo prosvete nema taj novac u budžetu", rekao je Verbić i naveo da nema ovlašćenje da tako nešto potpiše.

Matijević i Antić ponovo su zatražili garancije i precizne datume kada će i na koji način vlada isplatiti jednu platu.

Čelnici sindikata su izrazili žaljenje zbog incidenta u kome je vodom poliven ministar Verbić, koji je, na konstataciju da su među štrajkačima sve dobri nastavnici, upitao "kako li polivaju vodom oni koji nisu dobri nastavnici".

Protest ispred zgrade Ministarstva prosvete još traje.

 

Protest prosvetara u Beogradu, ministar poliven vodom

Predstavnici dva reprezentativna sindikata prosvete koji štrajkuju četiri meseca danas su, na početku protesta u Beogradu, na pisarnici Doma Narodne skupštine za sve poslaničke grupe i Odbor za prosvetu i obrazovanje ostavili kutije u kojima se nalaze zahtevi prosvetnih radnika.

Nakon što su predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije i Sindikata radnika u prosveti ostavli kutije, predsednica skupštinskog Odbora za prosvetu Aleksandra Jerkov je izašla iz zgrade parlamenta i na pisarnici uzela kutiju namenjenu Odboru.

Ona je izjavila da će će učiniti sve da sakupi dovoljan broj potpisa kako bi se u Skupštini Srbije održala sednica o stanju u prosveti i materijalnom položaju zaposlenih.

Foto: Tanjug / Nemanja Jovanović

Kako se navodi u saopštenju DS, Jerkov je primila zahtev dva sindikata prosvete - Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije i Sindikata radnika u prosveti da se održi sednica Skupštine o "ponižavajućoj situaciji u koju je Vlada Srbije stavila prosvetne radnike".

"Niko ko je izabran od strane naroda, nema pravo da ostane nem i da ignoriše zahteve ljudi koji obavljaju jedan od najvažnijih poslova u našoj državi", kazala je poslanica.


Foto: Tanjug / Nemanja Jovanović

Ona je istakla da je neshvatljivo da Skupština u istom danu u kojem dodeli 200 miliona dinara Srbijagasu i 300 miliona evra Er Srbiji, odluči da nema 23 miliona evra da plate prosvetnih radnika budu "makar na republičkom proseku".

"Vlada Srbije se petomesečnim ignorisanjem nastavnika ruga srednjem sloju, obrazovanim ljudima i obrazovanju, a na poslanicima u Skupštini Srbije je da budu bolji od loše Vlade i da nikada ne zaborave ko ih je izabrao na mesta na kojima su", rekla je Jerkov.

Oko 10.000 prosvetnih radnika je, nakon što su zvižducima "nagradili" poslanike", krenulo ka zgradi vlade, gde je u parku Manjež održan skup.

Tokom skupa u parku ministra Srđana Verbića, koji je došao do bine odakle se obraćaju čelnici, u nameri da ih pozove na razgovor, neko je polio po licu vodom.

Foto: Tanjug / Nemanja Jovanović

Ministar se potom vratio u zgradu gde treba da počnu razgovori sa predsednikom Unije sindikata prosvetnih radnika Draganom Matijevićem i potpredsednikom Sindita radnika u prosveti Srbije Miloradom Antićem.

Matijević je pre odlaska na razgovor sa ministrom učesnike protesta pozvao na dostojanstvo.

Prosvetari nose sindiklane zastave i transparente na kojima piše "Ja sam zamorče prosvetnih reformi" i "Verbić parazit".

Dva sindikata, koja sa Ministarstvom prosvete nisu potpisali Poseban kolektivni ugovor, traže sazivanje vanredne sednice Skupštine o stanju o obrazovanju i materijalnom položaju zaposlenih u prosveti.

Oni zahtevaju od ministra prosvete Srđana Verbića da do isplate drugog dela zarade za februar omogući sindikatima da potpišu Poseban kolektivni ugovor, kao i da povuče dopis ministarstva o umanjenju zarade prosvetarima koji štrajkuju skraćenjem časova i dodatne garancije od ministarstva kako bi potpisali Sporazum o prekidu štrajka.


Foto: Tanjug / Nemanja Jovanović

Dva prosvetna sindikata štrajkuju skraćenjem časova na 30 minuta od 17. novembra prošle godine.

Druga dva reprezentativna sindikata - Sindikat obrazovanja Srbije i Granski sindikat prosvetnih radnika "Nezavisnost", potpisali su ranije poseban kolektivni ugovor i prekinuli štrajk u kojem su prethodno učestvovali.

autor: IG / VV izvor: Beta/Tanjug
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 17.03.2015, 17:56h Krušar-Ćuprija (1)

    Sad će meni neki učitelj koji ima deset deteta u odeljenju da kaže da treba da ima platu veću od 25000.I to mu je mnogo kako ne radi ništa.Malo srpski i matematika i ništa više.U redu nastavnik i profesor, ali ako su vredni. Mi imamo jenog učitelja u selu i to je BOGU PLAKATI. Evo kakav je intelekt tih intelektualaca kada prosipaju vodu po ljudima. Restart cele prosvete,BAGRU rasterati i dati posao samo ljudima,normalnim.A posle toga im podići platu.Žika sam sirovina.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side