Protest "praznih čaša" u Užicu
05.01.2014 | 13:35h ► 14:31h Užice

Protest "praznih čaša" u Užicu

Protest "praznih čaša" u Užicu Foto: Fejsbuk
Nekoliko stotina Užičana okupilo se danas u podne ispred Gradske kuće u znak protesta 'praznih čaša' zbog problema sa vodom, koja je, zbog prisustva algi u njoj, još od 26. decembra u ovom gradu zabranjena za piće i pripremu hrane.

Na protestu je pročitano pismo upućeno predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, predsedniku Vlade Srbije Ivici Dačiću i ministrima zdravlja, zaštite životne sredine i ostalim nadležnim za rešavanje problema u Užicu. 

“U našem gradu vlada vanredno stanje koje niko od stanovnika Užica ne može da prihvati, pa se obraćamo Vladi i predsedniku da nam pomognu u rešavanju nagomilanih problema. Živimo u agoniji bez vode i sa najzagađenijim vazduhom u Srbiji”, rekao je Tanjugu jedan od inicijatora današnjeg protesta Zoran Milovanović. 


Foto: Fejsbuk

On je kazao da je sinoć na društvenoj mreži Fejsbuk otvorena stranica "Užičani koji neće da ćute" a koju je na samom otvaranju lajkovalo oko 3.500 Užičana. 

“Danas smo se samoorganizovali i okupili da na miran, dostojanstven način i bez ikakve političke pozadine, ukažemo na situaciju koja je u našem gradu već 20-tak dana”, naglašava Milovanović. 

On dodaje i da Užičani nisu zadovoljni informacijama koje Štab za vanredne situacije i Zavod za javno zdravlje saopštavaju i da sumnjaju u njihovu validnost. 

Užičani koji su prisustvovali protestu nosili su transparente “Ne damo Užice”, “Sram vas bilo” i druge. 

“Želimo da ukažemo da smo najzagađeniji grad trenutno u Evropi. Nemamo ni čist vazduh ni vodu.Ovo je naš znak protesta koji će, nadam se, probuditi svest odgovornih za ovu situaciju”, kaže jedan dvadesetogodišnji Užičanin. 

Jedna Užičanka smatra da su za trenutnu situaciju u Užicu krive sve vlasti u poslednjih 15 godina. 

“Kuća koja se ne održava 15 godina na kraju procuri!“, poručuje ona. Užičanka koja je na protestu nosila transparent “Sram vas bilo” kaže da je on takođe upućen svima koji su poslednjih godina vodili ovaj grad. “Ovo je ekološka katastrofa. Ne dozvoljavam da nam uništavaju decu. Ovo se neće na ovom završiti”,poručuje ona. 

Užičani su u pismu poslatom državnom rukovodstvu zatražili da krivci za probleme s vodom snose moralnu i krivičnu odgovornost. 

Oni su pozvali najviše funkcionere Srbije da dođu u Užice i pomognu u rešavanju problema sa vodom. 

Zeleni traže ostavku vlasti u Užicu zbog zagađenja vode

Zeleni Srbije zatražili su od lokalne vlasti u Užicu da podnese ostavku zbog "nemara i neodgovornosti" u vezi sa zagađenjem vode u tom gradu i apelovali na Vladu Srbije da se odlučno uključi u rešenje tog problema.

Kako se navodi u saopštenju Zelenih Srbije, krivica postoji među nadležnim institucijama i neodgovornim pojedincima "ali monitoring sistem nije smeo da zakaže".

Oni su naglasili da u rešavanje problema Vlada Srbije mora odlučno da se uključi angažovanjem stručnjaka iz ove oblasti i sa hitnim rešenjem za vodosnabdevanje građana Užica, ističući da manjak novca nije izgovor.

"Apelujemo na Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine da prestane da odlaže osnivanje fonda za zaštitu životne sredine kojim bi se finansirala ekološka kontrola", navodi se u saopštenju.

Zeleni dodaju i da je neophodno hitno sazivanje tima stručnjaka koji će izraditi dugoročnu strategiju za izgradnju sveobuhvatnog sistema monitoringa vazduha, vode i tla.

"Taj sistem mora biti uniforman za sve lokalne samouprave, što će obezbediti neophodnu sigurnost za zdravlje i životnu sredinu, koja je urušena za godinu i po dana ove neekološke vlade", poručili su Zeleni Srbije, upitavši koliko još takvih katastrofa mora da se dogodi da bi se nešto preduzelo.

Organske materije prouzrokovale zagađenja vode 

Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine saopštilo je danas da je obilaskom terena i analizama urađenim po hitnom postupku, otklonjena sumnja u mogućnost zagađenja otpadnim vodama i utvrđeno da je uzrok pojave toksičnih algi u jezeru Vrutci kod Užica posledica intenzivnog zagađenja organskim materijama.


Foto: Screenshot RTS

Kako se navodi, inspekcija je zatražila da se pri fizičkom čišćenju jezera od toksičnih algi odlaganje obavlja u odgovarajućim nepropusnim posudama da bi se utvrdilo da li predstavljaju toksični otpad i da bi se sprečilo eventualno zagađenje zemljišta.

Agencija za zaštitu životne sredine je, na zahtev Vodoprivredne inspekcije, obavila uzorkovanje vode iz jezera, a rezultati će biti poznati u narednih nekoliko dana, zbog trajanja hemijskih analiza, navodi se u saopštenju ministarstva. 

Resorno ministarstvo je, postupajući u okviru svojih nadležnosti, kako se navodi, najpre upozorilo na pojavu toksičnih algi u jezeru Vrutci i sve vreme je uključeno u rešavanje problema zbog kojeg je zabranjena upotreba vode za piće u Užicu.

Republička inspekcija za zaštitu životne sredine prva je reagovala na pojavu algi još 14. decembra prošle godine, kada je obavestila Zavod za javno zdravlje Užice, koji kontroliše ispravnost vode za piće, da je pogoršan kvalitet vode u akumulaciji Vrutci. 

Agencija za zaštitu životne sredine sada je nadležna za sprovođenje monitoringa kvaliteta vazduha i kvaliteta površinskih i podzemnih voda, a preporuke i standardi Evropske unije nalažu da se i monitoring kvaliteta zemljišta takođe sprovodi na nacionalnom nivou. 

Ona je već pokrenula postupak da preuzme sprovođenje i tog monitoringa, a za punu primenu se čeka pozitivno mišljenje Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja.

Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine redovno je obaveštavano i o aktivnostima koje preduzimaju druge nadležne institucije. 

U saoštenju Ministarstva podseća se na to da je kontrola zdravstvene ispravnosti vode za piće i sprovođenje hemijskog prečišćavanja vode u nadležnosti drugih institucija, pre svega, Zavoda za javno zdravlje Užice i užičkog Vodovoda. 

Te institucije su najodgovornije za što skorije ponovno uspostavljanje redovnog snabdevanja pijaćom vodom, uz asistenciju relevantnih republičkih institucija, pre svih, Sanitarne inspekcije Ministarstva zdravlja i Vodne inspekcije u okviru Republičke direkcije za vode.

Budući da se slični problemi javljaju i na drugim akumulacijama u Srbiji, ovo pitanje se mora rešavati sistemski, uz uključivanje svih nadležnih ministarstava i stručnjaka iz ove oblasti, navodi se u saopštenju. 

Dodaje se da je neophodno doneti adekvatnu regulativu koja je u nadležnosti Ministarstva zdravlja kako bi se sprečilo javljanje negativnih posledica po zdravlje građana.

autor: VM izvor: Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side