Promocija knjige Dragana Velikića Bratstvo po mrlji
25.07.2018 Beograd

Promocija knjige Dragana Velikića Bratstvo po mrlji

Promocija knjige Dragana Velikića Bratstvo po mrlji Foto: printscr
Pisac Dragan Velikić izjavio je da je novom knjigom "Bratstvo po mrlji", kojom kroz eseje i kolumne ukazuje na svakodneve političke pojave u Srbiji, želeo da pokuša da neke fenomene objasni i sebi i publici.

On je na promociji svoje knjige u Beogradu kazao da su tekstovi u tom delu komentar na svakodnevicu i istakao da čovek odustajanjem od mišljenja sebe dovodi u pasivnu situaciju, da odustaje od života.

"Odustajenjem od mišljenja vi živite naslove i sve ono što vam se servira, a čovek koji je odustao od sopstvenog mišljenja odustao je i od života", rekao je autor na promociji održanoj u kafeu Delfi u SKC-u u utorak, 24. jula.

Miljenko Jergović rekao je na promociji da je Velikić "neizlečivo pristojan i uljudan čovek, ali i takav autor" i da piše na "šokantno pristojan način".

"To je važna stvar, jer je psovka u Srbiji dominantna, revolucionarna i građanska gesta. Ovde se vlast imperativno psuje, čak i najpristojniji Srbi su bili psovači vlasti još od Branislava Nušića do Radovana Kostantinovića", rekao je Jergović.

Pisac Marko Vidojković je kazao da se divi Velikićevom finom i diplomatskom stilu.

"Nasuprot Velikiću, ja kao živa psovka, mogu samo da se divim njegovom finom i diplomatskom stilu. On na jedan gospodski, fenomenalan način objašnjava koliko smo truli i koliko smo pali", rekao je Vidojković.

Novinarka Danica Vučenić je rekla da je Velikić fascinira i da ima mnogo više talenta da prepozna vest nego mnogi novinari na srpskoj medijskoj sceni i da on razotkriva, razobličava, opisuje i kritikuje visoku politiku na malim primerima u kojima svako od nas može da se prepozna.

Danica Vučenić je naglasila da knjiga "Bratstvo po mrlji" nije samo serijal kolumni i eseja, "već ozbiljno napisani novinarski komentari koje je pisala osoba sa ozbiljnim novinarskim integritetom, a to je ono čega u Srbiji danas nema ili ga ima jako malo".

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side