29.09.2019 Tunis

Profesor protiv zatvorenika na predsedničkim izborima u Tunisu

Profesor protiv zatvorenika na predsedničkim izborima u Tunisu Foto: pixabay
Profesor odbija da vodi kampanju za predsednika, a zatvorenik ne može, a obojica su ipak kandidati za najvišu funkciju Tunisa.

Tuniski glasači poslali su dva politička autsajdera u drugi krug izbora za predsednika: opskurnog konzervativnog profesora prava koji veruje da Tunižani već znaju dovoljno o ​​njemu i medijskog magnata čije je lice na plakatima širom zemlje, ali je poslednjih mesec dana u pritvoru gde čeka presudu zbog korupcije.

Profesor Kais Sajed odbija mitinge, plakate ili bilo koji drugi uobičajeni marketing koji pokreće modernu predsedničku kampanju. Pobedio je u prvom krugu 15. septembra, sa 18 odsto glasova.

Drugi je sa 15 odsto glasova bio Nabil Karaui, magnat u zatvoru koji se oglašava preko supruge i advokata, kao i Fejsbuka, a za ostalo može da se osloni samo na svoje pristalice i dugogodišnju reputaciju vođe dobrotvorne organizacije koja deli makarone i druge poklone siromašnima, sada potencijalnim glasačima. On negira optužbe za korupciju, tvrdeći da im je cilj njegova propast na izborima.

Rezultat prvog kruga izbora znači da će manje od jedne petine glasača dobiti u drugom krugu lidera kakvog želi, što je veliki test za mladu demokratiju Tunisa.

Ta severnoafrička zemlja na Sredozemnom moru, bila je predvodnica protesta tokom "Arapskog proleća" 2011. godine, pokrenutih samospaljivanjem mladog prodavca voća. Ona je od tada već jednom birala predsednika koji je umro ovog leta u 92. godini. Izabrala je i parlament kojim dominira islamistička stranka Enahda. Ali, kandidat Enahde je toliko teško poražen u prvom krugu predsedničkih izbora 15. septembra, da je ta stranka podržala njegovog rivala iz prvog kruga, profesora Sajeda.

Usred kampanje za drugi krug, autoritarni vođa svrgnut tokom protesta 2011. godine, Zin el-Abidin Ben Ali, umro je prošle nedelje, ubrzo posle poraza kandidata vladajuće partije koga su mnogi smatrali simbolom nostalgije za njegovim režimom.

Ishod prvog kruga, rekao je Džauer Mgirbi, iz Karaovijeve stranke "Srce Tunisa", "poruka je građana da ne veruju sistemu. To moramo analizirati, jer opstanak demokratije zavisi od toga".

Sajed koji govori klasičan arapski jezik, a ne tuniški dijalekt kao svi ostali, izgleda da to ne doživljava kao nešto strašno. Poznat kao metodični stručnjak za ustavno pravo, nema ni političku stranku, ni "harizmu", niti ga ima ;u društvenim medijima. Odbija da čak prizna da ima protivnika na izborima pred koje ne vodi kampanju, ali ima podršku "legija" mladih Tunižana koji svoj entuzijazam šire na Tviteru, i njihovih roditelja koji u njega polažu nade za svoju budućnost.

On, pored reputacije vodećeg konzervativnog intelektualca, zapravo ne nudi baš ništa.

"Nećemo nikome biti neprijatelji, mi ćemo biti neprijatelji ničega. Najvažnija je sledeća faza, ili faza izgradnje, ili obnove zemlje", rekao je on posle prvog kruga.

Izborna komisija Tunisa odredila je 13. oktobar za drugi krug izbora predsednika.

Karaui pred sud ponovo izlazi 2. oktobra, što mu u najboljem slučaju daje 11 dana za kampanju, a vlasti su najavile da debatu sa Sajedom može voditi video-linkom iz svoje ćelije.

Karaouijeva stranka obećava solidarnost i razvoj, ali nema konkretne planove za poboljšanje stanja privrede Tunisa gde je trećina mladih nezaposlena, a velika seoska područja nemaju struju, vodu za piće ili tamo ne rade čak ni škole.

"Karaoui nam bar daje makarone. Ostali nisu učinili ništa!", doviknula je jedna žena reporteru AP-a.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side