Prodaju "Beograđanke" za 14 dana SZS smatra korupcionim poslom
15.07.2020 Beograd

Prodaju "Beograđanke" za 14 dana SZS smatra korupcionim poslom

Prodaju "Beograđanke" za 14 dana SZS smatra korupcionim poslom Foto: Beta / Milan Obradović
Šef odborničke grupe Savez za Srbiju u Skupštini grada Beograda Nikola Jovanović izjavio je da danas objavljena odluka gradske vlasti - oglas o prodaji jednog od simbola Beograda i njegove nekada najviše zgrade, Palate "Beograd" (Beogradanka), deluje kao "klasičan primer visoke korupcije, kakve smo videli mnogo puta u Beogradu poslednjih godina".

Kako je saopšteno iz Odborničke grupe SzS Jovanović je naveo da je "rok od 14 dana za prodaju ovolike imovine i jednog od simbola grada nenormalno kratak i ukazuje na to da je kupac verovatno unapred poznat i dogovoren"."Ko može da se pojavi u tako kratkom roku sa 20 miliona evra - koliko je procenjena cena, a da unapred nije imao 'dojavu' ?", pitao je Jovanović.

On je naveo da "nema nikakvog ekonomskog smisla prodavati ovako značajan objekat u jeku pandemije, kada su cene nekretnina rekordno niske, a većina potencijalnih kupaca iz sveta nije u mogućnosti da dođe u Beograd i pogleda objekat što je, prema oglasu, jedini način da se upoznaju sa predmetom prodaje".

"Ova vlast je ili korumpirana, ili neuka, ili vuče očajničke poteze sada kada je jasno da je loše upravljanje gradom u paru s pandemijom dovelo Beograd u nemoguću situaciju", rekao je Jovanović.

Jovanović je pozvao gradsku vlast da "odlozi otudenje Beogradanke, a nadležne pravosudne organe da pažljivo nadziru ovaj sporan i sumnjiv oglas za prodaju".

Grad Beograd je danas ponudio na prodaju deo Palate "Beograd" (Beograđanke), po početnoj ceni od 20,6 miliona evra, objavljeno je na sajtu Gradske uprave.

Pravo učešća u postupku javnog nadmetanja imaju sva fizička i pravna lica, a ukupno je ponuđeno više od 19.000 kvadratnih metara poslovnog prostora.

Prijave za javno nadmetanje za kupovinu mogu da se podnosu do 29. jula, a javno nadmetanje zakazano je za 31. jul.

Kako se navodi u oglasu, budući kupac je obavezan da u roku od tri godine izvede građevinske i zanatske radove na adapteciji i rekonstrukciji objekta u vrednosti koja ne sme biti niža od osam miliona evra.

Kupac se mora obavezati i da neće promeniti namenu zgrade, imajući u vidu da Palata ''Beograd'' ima status "prethodne zaštite" od 16. aprila 2018. i da je u evidenciji nepokretnosti pod prethodnom zaštitom od 14. aprila 2009. godine.

Prilikom zaključenja ugovora sa kupcem će se ugovoriti i kazna u novčanom iznosu od 10 odsto postignute kupoprodajne cene za slučaj da u celosti ili delimično ne ispuni preuzete obaveze, kao i da se na ime obezbeđenja za eventualno plaćanje ugovorne kazne dostavi prvoklasna bankarska garancija.

Razgledanje nepokretnosti moguće je svakog radnog dana od 16. do 29. jula od 12 do 15 časova.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side