Privatni pogrebnici ukazuju na monopol javnih komunalnih preduzeća
12.04.2016 | 14:38h ► 17:49h Beograd

Privatni pogrebnici ukazuju na monopol javnih komunalnih preduzeća

Privatni pogrebnici ukazuju na monopol javnih komunalnih preduzeća Foto: freeimages.com
Javna komunalna preduzeća imaju monopol u pružanju pogrebnih usluga, zbog čega će biti ugašeno više od 200 privatnih pogrebnih firmi a 3.000 radnika će ostati bez posla, ocenjeno je danas na skupu Udruženja privatnih pogrebnika Srbije.


"Krivac za gašenje ovolikog broja privatnih pogrebnih preduzeća je izmena Zakona o komunalnim delatnostima usvojena 2011. a Partija ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) bila je glavni inicijator tog zakona", rekao je predsednik Udruženja privatnih pogrebnika Srbije Dragan Zđelar.

On je naglasio da je sadašnja vlast ignorisala apel privratnog sektora da se taj zakon menja.

Udruženje privatnih pogrebnika, kako je rekao, smatra da pogrebna preduzeća trebala da budu u resoru Ministarstva privrede, a ne Ministarstva gradevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

"Sadašnji propisi o komunalnim delatnostima suprotni su Ustavu Srbije koji garantuje slobodu preduzetništva i ravnopravnost privatnog i javnog sektora, kao i Zakonu o zaštiti konkurencije i pravilima u Evropskoj uniji", rekao je Zđelar.

Udruženje privatnih pogrebnika Srbije se obratilo Komisiji za zaštitu konkurencije jer propisi obavezuju zdravstvene i ustanove socijalne zaštite da prijave javno komunalnim preduzećima svaki slučaj smrti i da su ta preduzeća dužna da obezbede prevoz i smeštaju u mrtvačnicu, kao i sanduk i prevoz do groblja, čime su privatnici onemogućeni da pružaju te usluge.

Sekretar Međunarodne nadbiskupske konferencije "Ćirilo i Metodije" Mirko Štefković rekao je da je crkva sprečena da upravlja grobljima koja su u njenom vlasništvu jer ima sklopljene ugovor sa privatnim pogrebnicima.

Saradnik Mreže za poslovnu podršku Dragljub Rajić je istakao da cena sahrane u nekim evropskim gradovima poput Milana, Praga, Bratislave, gde je prosečna plata oko 2.000 evra, između 400 i 600 evra, dok je cena te pogrebne usluge u Beogradu oko 900 evra.

 

Atanacković: Ide se ka daljoj liberalizaciji pogrebnih usluga

Pomoćnica ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Jovanka Atanacković izjavila je danas povodom primedbi privatnih pogrebnih preduzeća da monopola u toj delatnosti nema i da se predlogom izmena postojećeg zakona ide ka daljoj liberalizaciji tržišta pogrebnih usluga.

Ona je, kako se navodi u saopštenju, kazala da privatni pogrebnici trenutno rade po zakonu koji je donet 2011, a koji predviđa da privatnici mogu da prevoze posmrtne ostatke, a da je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, krajem prošle godine iniciralo izmene spornog člana Zakona o komunalnim delatnostima.

"Ide se ka liberalizaciji tržišta tako da i privatni pogrebnici mogu da se bave sahranjivanjem i održavanjem groblja, ali i da nastave da se bave prevozom posmrtnih ostataka", rekla je Atanacković.

Prema njenim rečima, nacrt izmene zakona je od početka javnih rasprava na sajtu Ministarstva i upućen je Evropskoj komisiji na mišljenje, kako bi se proverila usklađenost sa evropskim standardima.

Atanackovićeva je dodala da će utvrđivanje konačnog teksta predloga izmena Zakona o komunalnim delatnostima morati da sačeka formiranje nove Vlade Srbije, naglasivši da po postojećem zakonu privatni pogrebnici nesmetano rade.

Na primedbe privatnika da lokalne samouprave donose određene odluke koje ih sprečavaju da obavljaju poslove, Atanackovićeva je navela da prema Ustavu, lokalne samouprave imaju ovlašćenje da odlučuju i uređuju obavljanje komunalne delatnosti na svojoj teritoriji.

"Zakonom se to njima ne može zabraniti. Zakonom se regulišu opšte odredbe, standardi, a jedinice lokalne samouprave donose odluke na osnovu Ustava i uređuju obavljanje komunalnih delatnosti na svojoj teritoriji", rekla je ona.

 

Obradović: Ravnopravni uslovi za sve na tržištu

Predsednik Komisije za zaštitukonkurencije Miloje Obradović izjavio je danas, povodom primedbi pogrebnih preduzeća da je nametnut monopol javno-komunalnih preduzeća, da treba da postoje ravnopravni uslovi za sve učesnike na tržistu komunalnih usluga.

Obradović je rekao i da je potrebna decentralizacijajavnih preduzeca u toj oblasti, navodeći da je Komisija dala mišljenje na Nacrt izmena i dopuna Zakona o komunalnim delatnostima, na koji se žale privatni pogrebnici.

Kaže da je Agencija obavestila resorno ministarstvo o primedbama i da čeka naredne korake. 

"Imamo podršku Evropske komisije i EU, koji se slažu sa našim mišljenjem", rekao je Obradović novinarima u Beogradu, na obeležavanju Dana konkurencije i 10 godina rada Komisije.

 

autor: IG izvor: Beta/Tanjug
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 13.04.2016, 13:33h Ivan Grozni

    Tomo pomaži svojima!

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side