Predstavnici SzS pokušali da uđu u Skupštinu grada, uklonili ograde iz Kolarčeve
04.04.2019 | 10:32h ► 13:07h Beograd

Predstavnici SzS pokušali da uđu u Skupštinu grada, uklonili ograde iz Kolarčeve

Predstavnici SzS pokušali da uđu u Skupštinu grada, uklonili ograde iz Kolarčeve Foto: Beta / Branislav Božić
Predstavnici Saveza za Srbiju (SzS) okružili su danas ulaz u zgradu REM-a ogradom koju su doneli sa gradilišta u Kolarčevoj ulici navodeći da je potrebno rekontruisati REM, a ne Beograd.

 

"Ovo je novo gradilište. Potrebna je rekonstrukcija REM-a jer je davno propao i uništen i jer dozvoljava nenormalni nasilnički obračun režima sa neistomišljenicima, a simbol toga je Pink", rekao je lider Dveri Boško Obradović, sa kojim su došli Nikola Jovanović, Janko Veselinović i Marko Bastać.

Prema rečima Obradovića, gradilištem u centru grada režim želi da zatvori plato ispred Filozofskog fakulteta odakle počinju protestne šetnje "Jedan od pet miliona" i zabrani protest.

On je dodao da će oduzimanje nacionalne frekvencije TV Pinku i krivično gonjenje vlasnika te televizije Željka Mitrovića, "zbog kriminala, zločina, korupcije", biti simbol političkih promena.


Foto: Beta / Branislav Božić

Prema njegovim rečima, TV Pink je privatna televizija ali je nacionalna frekvencija javno dobro i pripada građanima.

Obradović je kazao da je dovoljan razlog za oduzimanje nacionalne frekvencije TV Pink bilo emitovanje "spota mržnje" protiv predsednika Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Novinar TV Pink je rekao da ga je Obradović vređao i pretio mu ispred skupštine Grada i upitao ga zašto je to radio, a Obradović je odgovorio da "ne razgovara sa stranačkim botovima maskiranim u novinare" već drži konferenciju za novinare.


Foto: Beta / Branislav Božić

Prema rečima Obradovića, najveći nasilnik u Beogradu je zamenik gradonačelnika Goran Vesić koji ruši grad i koji je, kakao je rekao, poslao pred opoziciju na juriš dame zaposlene u Gradskoj upravi Beograda.

"Vesić je pokušao da inscenira nasilje", rekao je Obradović.

Obradović je rekao da građani koji protestuju žele da zaštite i te žene od "poniženja na koje ih tera Vesić".

"Građani su došli da predaju zahtev gradonačelniku na pisarnici jer se grad urušava i nekontrolisano uništava, ali to im nije omogućeno da urade", rekao je Obradović, i upitao zašto Vesić nije izašao pred građane.

Obradović je okupljene pozvao da se u subotu okupe u 18.00 ispred Vlade i poručio - "idemo na Pink".

Foto: Novi magazin/VV

Predstavnici Saveza za Srbiju okupili su se prethodno, nešto posle 10 časova, ispred Skupštine grada Beograda gde su pokušali da uđu u gradsku upravu da bi, kako su rekli, razgovarali s gradonačelnikom.

Zaposleni, uglavnom žene, stale su na ulaz u Stari dvor i nisu dozvoljavali predstavnicima SzS da uđu u zgradu.

Šef odborničke grupe Saveza za Srbiju (SzS) u Skupštini Beograda Nikola Jovanović je, pre polaska na Trg Republike, rekao da se glavni grad kulturno i materijalno razara i pozvao gradonačelnika Zorana Radojičića da objasni zbog čega ne radi svoj posao ili da momentalno smeni zamenika Gorana Vesića, za kojeg je ocenio da je uzurpirao svu izvršnu vlast i da nanosi neprocenjivu štetu gradu.

Nakon skupa ispred Starog dvora, gde je sedište gradonačelnika, Jovanović je rekao da su se okupili kako bi razgovarali sa gradonačelnikom Beograda Zoranom Radojičićem i da bi od njega zatražili objašnjenje "zbog čega ne obavlja svoju funkciju i ne pojavljuje se u javnosti", odnosno zbog čega je dozvolio da Vesić "uzurpira protivno zakonu" izvršnu vlast u gradu.


Foto: Beta / Branislav Božić

On je citirao odredbe zakona koji određuje da gradonačelnik ima zamenika koji ga menja samo u slučaju odsutnosti ili sprečenosti.

"Ja sam hteo da se uverim da li Beograd ima gradonačelnika ili je trajno odsutan, ne daj Bože bolestan ili ucenjen", rekao je Jovanović i dodao da je u zgradi video Vesića koji je "komandovao" zaposlenima u gradskoj upravi da blokiraju ulaz i sakrio se iza "pripadnica nežnijeg pola" da bi izbegao obraćanje demonstrantima.

Predsednik opštine Stari grad Marko Bastać rekao je da okupljeni imaju dva zahteva, odnosno da se hitno obustavi sprovođenje svih štetnih projekata u Beogradu i da Vesić hitno bude razrešen dužnosti.

"Na osnovu svega što smo videli, jasno je da je Vesić kidnapovao gradonačelnika, u narodnu poznatog kao 'fikus 2.0'", rekao je Bastać.


Foto: Beta / Branislav Božić

 

Prethodno je na stepeništu ispred Skupštine grada bio veliki broj građana, a povremeno je dolazilo do guranja za članovima Gradskog veća na ulazu u zgradu.

Tu se nalazila i potpredsednica Skupštine grada Beograda Andrea Radulović sa grupom žena, za koje je rekla da su se tu zatekle jer su prisustvovale radionici pod nazivom "Kako prepoznati nasilje".

Oni su pristalicama SzS skandirali "sramota", "fašisti" i "ovo je mobing". Okupljene žene iz gradske uprave uzvikale su "Stop nasilju" i "Sram vas bilo". Demonstranti su puštali zvuk sirene i povremeno uzvikivali "Barbara, javi se".


Foto: Beta / Branislav Božić

U jednom trenutku jednoj ženi je pozlili i onesvestila se. Na samom početku skupa ispred zgrade su bila i kola Hitne pomoći ali su, u međuvremenu, napustila plato.

autor: SA izvor: Beta/N1
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 4.04.2019, 10:49h Zora Kulic

    LJUDI, GLEDAM ISTOVREMENO I N1 I TV PINK…I LEPO VIDIM *SIRU SLIKU* TJ. PRAVU SLIKU OVO JE SRAMOTA STA RADI TV PINK I STA PRICAJU OVI LJUDI U STUDIJU… DVA PARALELNA SVETA. LJUDI, OVO JE MRAK!!!! ZASTO NAM OVO RADE? ZASTO? I ALEKSANDAR VUCIC ZNA SVE OVO. SIGURNA SAM. PREDSEDNIK SVIH GRADJANA ! PINK LAZE. TACKA, P.S. OVO KOPIRAM NA SVIM PORTALIMA. PINK.RS,ALO, KURIR, B92, BLIC... MI NE OBJAVLJUJU KOMENTAR…

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side