Pripremljen i četvrti nacrt rezolucije o Srebrenici
02.07.2015 | 08:43h ► 10:03h Beograd

Pripremljen i četvrti nacrt rezolucije o Srebrenici

Pripremljen i četvrti nacrt rezolucije o Srebrenici Foto: Beta
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je da je pripremljen i četvrti nacrt rezolucije o Srebrenici, prenosi RTS. Srbija će taj nacrt dobiti u narednih nekoliko sati.

Najnovija verzija još je bliža ruskom tekstu rezolucije, nezvanično prenosi RTS. Dačić konstatuje da je glavni cilj britanske rezolucije da se problem rata svede samo na Srebrenicu.

U očekivanju za sada poslednje verzije teksta Ivica Dačić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da se prethodna, treća verzija nacrta rezolucije nije razlikovala mnogo od inicijalnog teksta i dodaje kako se glavna novina odnosi na deo koji se tiče Dejtona.Priznanje da je bilo žrtava na svim stranama

Treća, za sada poznata verzija rezolucije o Srebrenici osuđuje genocid, ali i priznaje da je u tom mestu kao i u celoj BiH, bilo nevinih žrtava na svim stranama.

Ipak, izostavljena je prethodna tvrdnja o "desetinama hiljada žena, devojaka, muškaraca i dečaka", žrtvama seksualnog nasilja tokom sukoba u BiH, uključujući Srebrenicu.

U novom nacrtu piše i da je u genocidu izgubljeno više od 8.000 života, dok je raseljeno hiljade ljudi.

U rezoluciji da se "genocid" spominje 26 umesto prethodnih 35 puta, a "pomirenje" pet umesto tri puta.

"Nama se čini da je generalno pokušaj Velike Britanije da se ljudske patnje na prostoru bivše Jugoslavije svodi na jedan broj žrtava", napominje ministar inostranih poslova.

Ponavlja da je problematično to što se ceo problem rata svodi na Srebrenicu i pita se zašto nije doneta rezolucija za 10 ili 15 godina Srebrenice.

Dačić ukazuje kako u formalno-pravnom smislu Srbija nije faktor koji odlučuje i dodaje da naša zemlja nije dobila poziv za sednicu Saveta bezbednosti, dok je na sednicu pozvana BiH koja nema jasan stav po pitanju rezolucije.

"Mi se nismo još izjašnjavali o tome. Mi moramo najpre da znamo proceduru kako funkcioniše Savet bezbednosti. Juče su ponovo oko pet popodne po američkom vremenu održane konsultacije na kome nije bilo dogovora", kaže Dačić.

Podseća da Rusija ima svoj nacrt rezolucije, a ističe da je gotova i četvrta verzija teksta rezolucije koju će Srbija, kako se očekuje, uskoro dobiti.

Dačić smatra da postoji nekoliko mogućih ishoda po pitanju Srebrenice - odustajanje od rezolucije, dogovor obe strane ili da u vezi sa Srebrenicom ne bude saglasnosti.

Napominje da bi bilo dobro ili da se postigne suštinski kompromis ili da se odustane od donošenja rezolucije.

U svakom slučaju, situacija je konfuzna jer se ne zna ishod, ističe Dačić i podvlači da ovakav pristup ne doprinosi istinskom pomirenju, jer raspiruje podele i sukobe u regionu.Priština odgovorna za nepostizanje dogovora

Govoreći o pregovorima u Briselu, ministar Dačić napominje da se za sada se ne zna kada će biti nastavljen dijalog, ali da je očigledno da neće biti duga pauza kao što se očekivalo, jer naši pregovori o članstvu zavise od dijloga.

Podseća da je jasno kako je Priština odgovorna zašto nije došlo do dogovora, jer nije bilo nije bilo želje da se napravi iskorak.

Na pitanje da li očekuje da bude pritisaka, Dačić kaže da ukoliko treba da bude nekakvih pritisaka, onda to treba da bude na prištinskoj strani.

"Svako ko misli da će pritiskom na Beograd nešto da postigne, zaboravlja da su se stvari u Srbiji umnogome promenile i da Srbije nije ona strana koja vara za stolom", zaključuje Dačić.

.

autor: IG izvor: RTS
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side