21.10.2018 Kragujevac

Pripadnici MUP-a iz Raške najavili štrajk glađu i samospaljivanje

Pripadnici MUP-a iz Raške najavili štrajk glađu i samospaljivanje Foto: pixabay
Grupa pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova i civila iz Raške, uhapšenih 2009. godine zbog švercovanja benzina i mesa na punktu Rudnici na ulazu na Kosovo, najavili su da će sutra stupiti u štrajk glađu, ali i izvršiti samospaljivanje u sudnici Apelacionog suda u Kragujevcu ako taj sud potvrdi okrivljujuću presudu Višeg suda u Kraljevu.

Apelacioni sud u Kragujevcu sutra treba da odluči po žalbi 16 pripadnika MUP-a koji su okrivljeni zbog primanja mita kao i 10 civila kojima se na teret stavlja švercovanje robe i davanje mita .

Jedan od osuđenih pripadnika MUP-a iz Raške Milinko Nikolić rekao je agenciji Beta da je suđenje policajcima iz Raške i civilima trajalo deset godina sa više od 70 ročišta u Kraljevu.

"Proces je bio montiran, jer nije bilo ni dokaza u vidu zaplenjene robe ili obeleženog novca i nezakonito su se u procesu koristili transkripti iz 4-mesečnog prisluškivanja", kazao je Nikolić.

Dodao je da su dva puta do sada donošene oslobađajuće presude preinačenjem presuda Višeg suda u Kraljevu,  ali i da je onda došlo do novog obrta u procesu i potvrđivanja krivice.

Nikolić je naveo da su pripadnici MUP-a osuđeni na kazne zatvora od šest do devet meseci, a nekoliko njih na tri godine zatvora.

"Sudi nam se bez dokaza. Uskraćeno nam je pravo na pravično suđenje, montiraju dokazi, odbijaju svedoci, vrši pritisak na sud da se osudimo po svaku cenu.... Zato je nas 26, koji smo optuženi i koji traže samo pravo na fer i pošteno suđenje rešilo da sutra ispred zgrade kragujevačkog suda stupi u štrajk glađu, a svi smo se zakleli u crkvi da ćemo se u slučaju osuđujućih presuda politi benzinom i zapaliti u sudnici kragujevačkog suda", rekao je Nikolić.

On je dodao da je sve to posledica desetogodišnje torture ;nad policajcima i njihovim porodicama.

Nikolić je kazao da su uhapšeni policajci postali građani drugog reda jer su odmah po hapšenju dobili otkaze i nemaju pravo na posao.

"Niko ne želi da zaposli ljude koji su u brutalnoj kampanji satanizovani od strane medija koji su pre deset godina bili pod kontrolom naših progonitelja, radimo najteže i najgrublje sezonske poslove kako bi prehranili porodice. Štaviše, naša deca su izložena policijskom progonu, jer im na ulici prilaze uniformisana lica, raspituju se o nama, gde se krećemo, kada smo kod kuće...", rekao je Nikolić.

Pripadnici MUP-a uz Raške su se povodom ovog slučaja obratili i svim relevantnim institucijama i organizacijama koje se bave zaštitom ljudskih prava u EU.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 21.10.2018, 20:33h Otkud sad pa to...

    Откуд то да ПОЛИЦАЈЦИ, и то чак 16 њих – цвет срБског патриотизма тужакају тамо неким институцијама „које се баве заштитом људских права у ЕУ“! Учествују активно у притисцима Запада на нашу (и њихову) Србију! (А у свим анкетама срБске елитне штампе лепо пише да „народ највише поверења има прво у СПЦ, а онда одмах до тога – у нашу полицију...“ )

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side