Pretnje smrću i teške uvrede glavnom uredniku Bete Draganu Janjiću
10.02.2019 | 14:00h ► 22:15h Beograd

Pretnje smrću i teške uvrede glavnom uredniku Bete Draganu Janjiću

Pretnje smrću i teške uvrede glavnom uredniku Bete Draganu Janjiću Foto: Beta / Milan Obradović
Sa fejsbuk profila "Srbija naša zemlja" danas su upućene pretnje smrću i teške uvrede na račun glavnog urednika Novinske agencije Beta Dragana Janjića.

Reč je o istom profilu sa kojeg su slične pretnje i uvrede upućene i predsedniku Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedimu Sejdinoviću.

"Dragan Janjić, urednik Bete, danima na svom tviter nalogu objavljuje slike vešala, giljotine i pravda pozive na nasilje. Dragane, da li bi podržao giljotine i vešala ispred Bete, svojih kućnih vrata? To je ta bolja Srbija Dragane?", navodi se na tom profilu.

Ispod tog statusa nalaze se i komentari kojima se poziva na linč Dragana Janjića i upućuju mu se teške i prostačke uvrede.

 

Nova stranka: Ako policija ne reši do sutra, gradani će na ulici prekosutra

Nova stranka zatražila je hitnu reakciju nadležnih organa na pretnje smrću i teške uvrede koje su upućene glavnom i odgovornom uredniku Novinske agencije Beta sa fejsbuk profila "Srbija naša zemlja" i pozvala građane da ako policija slučaj ne reši do sutra "njihov posao" preuzmu već prekosutra.

"Pozivamo građane Srbije da, ukoliko pomenuti slučaj policija ne reši već do sutra, metodom građanske samoodbrane mi njihov posao preuzmemo već prekosutra! Upravo to je ono što vlast najviše i plaši i zbog čega više ne preza od zastrašivanja, ali je takođe i ono što će ih uskoro sve odvesti u političku istoriju", navela je Nova stranka.

Nova stranka je navela da posebno zabrinjava činjenica da su pretnje stigle sa istog profila sa kojeg su nedavno upućene i predsedniku Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedimu Sejdinoviću, čime je "nastavljena hajka aktuelnog režima na sve političke neistomišljenike, kao i sve jači pritisak na medije".

"Podsećamo da je izazivanje rasne, nacionalne i verske netrpeljivosti nedopustivo i zabranjeno Ustavom. Ujedno ne možemo i da se ne zapitamo kako da na poštovanje Ustava pozivamo iste one koji ga predvođeni Aleksandrom Vučićem svakodnevno gaze, crtajući mete na čelu svakome ko nije na njihovoj, naprednjačkoj strani", navela je Nova stranka.

Ta stranka pružila je podršku ne samo Janjiću, već i svim predstavnicima medija koji su sedam godina unazad suočeni sa nezapamćenim pritiscima, pretnjama i cenzurom, apelujući na njih da nastave sa nepristrasnim i objektivnim informisanjem javnosti.

"Dokaz da na toj strani nisu usamljeni su i desetine hiljada ljudi koji već treći mesec svakog vikenda izlaze na ulice širom Srbije, u borbi za demokratiju i vladavinu prava. Na istoj strani ćemo zajedno biti i ovoga puta ne dopuštajući da ovakve stvari prođu nekažnjene", navela je Nova stranka.

 

Stranka moderne Srbije osudila govor mržnje uperen protiv Dragana Janjića

Stranka moderne Srbije ocenila je večeras povodom pretnji i uvreda upućenih glavnom i odgovornom uredniku agencije Beta Draganu Janjiću sa fejsbuk profila "Srbija naša zemlja", da pozivi na nasilje koji se "sponzorišu" novcem poreskih obveznika Srbije, predstavljaju anticivilizacijski čin i kršenje Ustava Srbije.

Navodeći da je govor mržnje upućen sa jedne od mnogobrojnih fejsbuk stranica koje kontroliše "vladajući režim u Srbiji", Stranka moderne Srbije poručila je da će "istrajati na svom putu poštovanja zakona i razotkrivanja protivzakonitog delovanja pojedinaca iz sve tri grane vlasti: izvršne, zakonodavne i sudske".

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side