09.09.2017 | 10:00h ► 15:50h Beograd

Preminuo Ljubiša Samardžić

Preminuo Ljubiša Samardžić Foto: PrtScn
Proslavljeni glumac Ljubiša Samardžić, legenda jugoslovenske i srpske kinematografije, preminuo je u 81. godini, objavili su beogradski mediji.

Samardžić je preminuo nakon duge i teške bolesti.

Rođen je 19. novembra 1936. godine u Skoplju u porodici rudara koji su radili u rudniku uglja Jelašnica kod Niške Banje.

Ljubiša Samardžić je studirao pravo, a potom je prešao na Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Debitovao je na filmu 1961. godine, gde je igrao u ostvarenju "Igre na skelama".

Veoma brzo je stekao popularnost širom bivše Jugoslavije.

Rano je otkriven njegov talenat za glumu, i studirao je kod Bojana Stupice kao stipendista.

Šezdesetih godina prošlog veka, Samardžić je bio jedno od zaštitnih lica domaće kinematografije, i u karijeri je ukupno ostvario 130 uloga na velikom platnu i malim ekranima.

Nadimak “Smoki” dobio je zahvaljujući istoimenom liku kog je tumačio 1963. godine, u filmu “Peščani grad”.

Među zapaženijim ulogama su filmovi “Bitka na neretvi”, “Sutjeska”, “Bombaši”, “Ljubavni život Budimira Trajkovića”, “Lude godine”, “Rad na određeno vreme”, “Moj tata na određeno vreme”, “Nije lako sa muškarcima”, “Magareće godine”, “Ubistvo sa predumišljajem”, “Nataša”.

U bogatoj televizijskoj karijeri igrao je u serijama “Vruć vetar”, “Povratak otpisanih”, “Kuda idu divlje svinje”, “Bolji život”, “Policajac sa Petlovog brda”, “Jesen stiže, dunjo moja”.

Poslednja uloga koju je ostvario bila je u seriji “Miris kiše na Balkanu” 2011. godine, koju je i režirao. Kao reditelj, debitovao je dramom o bombardovanju “Nebeska udica”, i zatim režirao filmove “Nataša”, “Ledina”, “Konji vrani”.

 

Dačić i Vukosavljević uputili saučešće povodom smrti glumca Ljubiše Samardžića

Ministri spoljnih poslova i kulture Ivica Dačić i Vladan Vukosavljević uputili su danas telegram saučešća porodici glumca Ljubiše Samardžića koji je posle teške bolesti, preminuo u Beogradu u 81. godini.

"Primite moje iskreno saučešće povodom odlaska legende srpske i jugoslovenske kinematografije, Vašeg Ljubiše. Ljubiša je uvek unosio srce i iskrenost u svoj posao i brojne generacije su odrastale uz njegove nezaboravne uloge. I zato će on biti uvek sa nama", naveo je Dačić, a prenelo Ministarstvo spoljnih poslova.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević ocenio je u telegramu saučešća da je Samardžić obeležio veliku epohu domaće kinematografije.

"Svoj glumački dar utkao je u mnoštvo velikih uloga, što ga je činilo jednim od najomiljenijih glumaca na ovim prostorima. Za sve što je učinio tokom bogate karijere, Ljubiši Samardžiću dugujemo jedno ogromno hvala. Ostaju njegovi filmovi i TV serije, da sećaju na veliko ime našeg glumišta, jedinstveni šarm i lakoću igre", naveo je Vukosavljević.

autor: AP izvor: B92/ Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side