10.08.2018 Beograd

Preminuo akademik Momčilo Ristić

Profesor univerziteta u Beogradu, Nišu i Kragujevcu i naučni savetnik Instituta tehničkih nauka Srpske akademije nauka i umetnosti Momčilo M. Ristić preminuo je danas u Beogradu, saopšteno je iz SANU.

Ristić je rođen je u Mrčajevcima 27. jula 1929. godine. Diplomirao je na Tehnološkom fakultetu Tehničke velike škole u Beogradu 1954. godine, a doktorirao na Tehnološko-metalurškom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1962. godine.

Kao jedan od vodećih jugoslovenskih tehnologa i utemeljivač nauke o materijalima u Srbiji, stekao je veliki ugled u međunarodnim okvirima. Osnivač je Beogradske škole sinterovanja, a pod njegovim rukovodstvom odbranjene su 53 doktorske disertacije, preko stotinu magistarskih teza, kao i specijalizacije brojnih mladih naučnika iz Srbije i inostranstva.

Za dopisnog člana Odeljenja tehničkih nauka SANU izabran je 21. marta 1974, a za redovnog 12. decembra 1985. godine. Bio je inostrani član Ruske akademije nauka i Nacionalne akademije nauka Ukrajine i član van radnog sastava Makedonske akademije nauka i umetnosti.

Dobitnik je brojnih domaćih i inostranih priznanja.

Akademik Momčilo M. Ristić biće kremiran na Novom groblju u Beogradu, 14. avgusta 2018. godine, u 15.00.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side