Preminula Isidora Žebeljan
29.09.2020 | 12:15h ► 12:40h Beograd

Preminula Isidora Žebeljan

Preminula Isidora Žebeljan Foto: Beta/SANU
Kompozitorka Isidora Žebeljan, članica Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), preminula je danas u Beogradu u 54. godini.

Kako je saopšteno iz SANU, Isidora Žebeljan je bila jedna od najprominentnijih i najizvođenijih srpskih kompozitorki na svetskoj muzičkoj sceni a "njen odlazak predstavlja veliki gubitak za Srpsku akademiju nauka i umetnosti i celokupnu srpsku i svetsku umetnost i kulturu".

Telegram saučešća povodom smrti poznate kompozitorke uputio je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević koji je naveo da će Isidora Žebeljan ostati upamćena kao "jedan od korifeja srpske umetničke muzike s početka 21. veka i jedna od najznačajnijih kompozitorki u istoriji naše kulture".

"Bila je muzički talenat i stvaralac velike magnitude, kreativna, inovativna i jedinstvena. Njena dela bila su prepoznata, izvođena i visoko cenjena na svim meridijanima i kod publike istančanog ukusa. Postala je savremeni klasik u neklasičnom maniru", naveo je Vukosavljević a prenelo resorno ministarstvo.

Isidora Žebeljan studirala je kompoziciju na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu a od 2002. je bila profesorka kompozicije na istom fakultetu, i to kao prva žena profesor kompozicije u Srbiji.

Za dopisnog člana SANU izabrana je 2006, a za redovnog 2012. godine. Bila je i član Svetske akademije umetnosti i nauke.

Komponovala je muziku za 40 pozorišnih predstava u svim značajnim kućama u Srbiji, Norveškoj, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Za rad na tom polju tri puta joj je dodeljena Sterijina nagrada.

Neka od njenih najvažnijih dela su opere "Zora D", "Maratonci", "Simon izabranik" i "Dve glave i devojka", orkestarska dela "Konji Svetog Marka", "Zujte strune" i "Escenas picaras", koncertantna dela "Igra drvenih štapova" za hornu i gudače, "Frula i flamingosi" za klarinet i orkestar, "Tri čudne ljubavi" za violinu i orkestar i ciklus pesama za glas i orkestar "Rukoveti".

Muziku Isidore Žebeljan izvode najznačajniji ansambli današnjice, kao što su Oktet Berlinske filharmonije, Bi-bi-sijev simfonijski orkestar, Geteborški simfonijski orkestar, Bečki simfoničari, Brodski kvartet i drugi.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 29.09.2020, 19:10h Čiča Gliša (1)

    Neverovatno je da ta "Svetska akademija umetnosti i nauka (WAAS)", nema svoju adresu, niti na web strani piše gde joj je središte.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side