Premijerka Srbije zadovoljna disciplinom građana, pomaže 6.000 volontera
18.03.2020 | 19:28h ► 20:32h Beograd

Premijerka Srbije zadovoljna disciplinom građana, pomaže 6.000 volontera

Premijerka Srbije zadovoljna disciplinom građana, pomaže 6.000 volontera Foto: Beta/Slobodan Miljević
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je posle jutrošnjeg uvođenja zabrane kretanja za starije od 65 godina zbog opasnosti od korona virusa, disciplina građana bila na "zavidnom nivou".

Ona je novinarima u Vladi Srbije rekla da je po ocenama stručnjaka i epidemiologa od juče u Srbiji počeo "trend ubrzavanja širenja zaraze" i da su "naredni dani od izuzetne važnosti".

"Zato mi je drago što smo uveli oštrije mere da bismo sačuvali najstarije... Dani pred nama biće izuzetno važni, borba ne samo da se nastavlja, pripremamo se još jače za dane pred nama", navela je premijerka.

Dodale je da je do 18 časova korona virus potvrđen kod još šestoro osoba tako da je ukupan broj zaraženih u Srbiji porastao na 89.

"Od tih šestoro, troje je u kućnoj izolacij u dobrom stanju, a troje je hospitalizovano", kazala je premijerka.

Ona je rekla da je od ukupnog broja zaraženih, 48 u bolnicama, od kojih je petoro ili šestoro na respiratorima. Među njima je i jedna osoba u Nišu koja je zbog sezonskog gripa bila na respiratoru, a u međuvremenu je utvrđeno da ima i korona virus.

Dodala je da na teritoriji Srbije 6.000 volontera pomaže starijima u nabavci naimrnica, lekova, pri iznošenju smeća.

Od šest osoba kod kojih je danas potvrđeno oboljenje, troje je iz Beograda, dvoje iz Užica, a jedna osoba iz Vranja.

Navela je da je 31 osoba u Klinici za infektivne i tropske bolesti u Beogradu, devetoro u KC Niš, šestoro u KC Vojvodine u Novom Sadu a dvoje u KC Kragujevac.

Tri obolele osobe u Novom Sadu i dalje su na respiratorima, od kojih je dvoje u "zaista teškom stanju", dok je u Beogradu, Kragujevcu i Nišu po jedna osoba na respiratorima s tim što je osoba u Nišu i ranije bila na na tom aparatu zbog sezonskog gripa.

Premijerka je kazala i da je spremno 6.000 kreveta za obolele od korona virusa i da će se u narednih četiri do pet dana raditi da se broj kreveta poveća na 10.000.

Upitana šta će se dešavati sa građanima Srbije koji na granici čekaju na ulazak u Srbiju, premijerka je kazala da će biti primljeni, ali će zbog policijskog časa od 20 časova do pet ujutro morati da prekinu putovanje.

"Molili smo te ljude da ne dolaze. Ceo naš zdravstveni sistem je mnogo puta slabije finansiran od sistema zemalja u kojima žive, rade i plaćaju porez, mislim sa boljim stručnjacima ali sa slabijim resursima", kazala je premijerka.Zatvor za povratnike u Srbiju ako nepridržavanjem naloženih mera zaraze ili izazovu smrt

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras da srpske državljane iz inostranstva očekuje krivično gonjenje ukoliko, usled nesprovođenja mera samoizolacije, zaraze ili izazovu smrt drugog lica od korona virusa.

"Ako neko usled zabrane kretanja, zarazi druga lica, po članu 259. Krivičnog zakonika, može mu se izreći kazna od jedne do osam godina zatvora, a ako usled zabrane kretanja uzrokuje smrt očekuje ga kazna od dve do 12 godina zatvora", kazala je Brnabić novinarima u Vladi Srbije.

Navela je da se u Srbiju vraćaju i njeni državljani kojima je potvrđeno oboljenje od korona virusa, a da lekovima snižavaju temeraturu kako bi mogli da prođu kontrolu i napuste zemlje boravka.

Naglasila je da su najveći bezbedonosni izazov Srbiji ljudi koji se, i pored apela srpskih vlasti, vraćaju iz inostranstva u zemlju i navela da se od 14. marta do danas u 8 časova u Srbiju vratilo više od 65.000 građana.

Došli su "nažalost, pored svih apela predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Vlade Srbije da ostaju u tim zemljama gde žive i borave. Teško je kontrolisati kretanje svih tih osoba, a moraju da budu u samoizolaciji između 14 i 28 dana. Imamo građane koji su odgovorni, ali bi bilo patriotski da su ostali u tim zemljama u kojima su bili", rekla je ona.

 

Vučić i ja smo za zatvaranje granica i za državljane Srbije, ali nema ustavnog načina za to

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ona za zatvaranje srpskih granica za državljane Srbije koji dolaze iz inostranstva, ali da u ovom trenutku nema ustavnog načina da se to sprovede.

"Oni su naši državljani i mi moramo da ih pustimo. Ja mislim da bi to bilo dobro za ljude u Srbiji, kao i za one koji rizikuju svoje zdravlje dolaskom ovde", rekla je ona novinarima u Vladi Srbije.

Brnabić je demantovala navode dela javnosti da je vanredno stanje u Srbiji uvedeno protivno Ustavu Srbije.

"To je urađeno kako propisuje Ustav. Kada Skupština Srbije ne može da zaseda, a ne može jer to predstavlja zdravstveni i bezbedonosni izazov, tada vanredno stanje mogu da propišu predsednik republike, predsednik Skupštine i predsednik Vlade Srbije", navela je ona.

Vanredno stanje u Srbiji uvedeno je zbog pandemije korona virusa u svetu.


Beskonačno hvala Kini, našli su nam se kad nam je pomoć bila najpotrebnija

Premijerka Srbije Ana Brnabić izrazila je danas "beskonačnu" zahvalnost narodu i rukovodstvu Kine jer su se kako je navela, našli Srbiji u situaciji u kojoj nam je pomoć bila najpotrebnija.

Ona je novinarima u Vladi Srbije rekla da će avion iz Kine koji bi trebalo da sleti u Srbiju u nardnim danima, dopremiti zaštitnu opremu "i još neke stvari".

"Hvala rukovodovstvu Kine, Komunističke partije Kine i narodu Kine jer su nam se našli u situaciji kad nam je pomoć bila najpotrebnija, pre svega ekspertska jer niko ne zna više o korona virusu od eksperata iz Kine. To je najvrednije što bilo koja zemlja može da dobije", kazala je premijerka.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side