Fabrici i Brnabić o međupartijskom dijalogu o uslovima za izbore
02.10.2019 | 12:17h ► 14:42h Beograd

Fabrici i Brnabić o međupartijskom dijalogu o uslovima za izbore

Fabrici i Brnabić o međupartijskom dijalogu o uslovima za izbore Foto: Novi magazin / Đurađ Šimić
Šef delegacije Evropske Unije u Srbiji, Sem Fabrici rekao je danas da se nada da će se sledeće sedmice biti prvi razgovor u međupartijskom dijalogu za koji se Evropski parlament ponudio da posreduje.

"Evropski parlament je ponudio da posreduje u međupartijskom dijalogu i predsednica Narodne skupštine Maja Gojković je to prihvatila", rekao je Fabrici novinarima posle jednog skupa u Beogradu.

"Mi smo podržali Vladu da primeni brojne preporuke koje su međunarodnih organizacije dale sa ciljem poboljšanja izbornog procesa, ja se nadam će te preporuke biti usvojene i da će dovesti do fer i transparentnih izbora", rekao je Fabrici.

Premijerka Ana Brnabić je rekla da joj se čini da će deo opozicije bojkotovati Skupštinu, ma šta Vlada preduzela, što "nije vladavina prava".

Po njenim rečima, neke opozicione grupe ne bojkotuju rad Parlamenta, iako kritikuju vlast, ali kao "konstruktivna opozicija, koja razmišlja o interesima građana".

Ona je podsetila na mere koje Vlada preduzima da se unapredi izborni proces i ocenila da je danas "mnogo bolje" nego 2012. godine, a pre svega stanje biračkog spiska.

Vlada "drži reč: mi smo rekli da želimo dijalog sa organizacijama civilnog društva i drugim političkim akterima, sa međunaronim organizacijama", rekla je Brnabić.

 

Premijerka potvrdila da namerava da se učlani u SNS

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da ima nameru da se učlani u Srpsku naprednu stranku (SNS) ali nije precizirala kada će se to desiti niti razloge za tu odluku.

"To je nešto što ćete videti u budućnosti. Imam nameru da se učlanim u SNS iz mnogih razloga. Objasniću ih u tom trenutku", rekla je Brnabić nakon skupa posvećenog javnoj upravi.

Pojedini mediji su proteklih dana pisali da će premijerka postati član SNS u vreme kada ta stranka bude slavila godišnjicu osnivanja u drugoj polovini oktobra.

Na pitanje o rekonstrukciji Vlade i tvrdnjama da će nekoliko ministara biti promenjeno pre izbora, Brnabić je rekla da nikada nije bežala od teme rekonstrukcije.

Navela je da tu temu "zamrzla" u trenutku kada se naročito pogoršao život Srba na Kosovu, kako se eventualno ne bi pojavila nestabilnost u Vladi.

"Otvoriću četvoro oči da pratim rad ministara u ovih šest meseci pred izbore, da li daju sto odsto i da li se zalažu. Nema opuštanja ni ovih šest meseci, želim još brže da rade", rekla je ona.

 

Brnabić nudi razgovor taksistima jer građani ne smeju da trpe

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je danas komentarišući štrajk beogradskih taksista, da "to nije način", jer građani ne smeju da trpe, navodeći da je Vlada Srbije "otvorena za razgovor" kako bi se problem rešio.

"Taksisti ne bi trebalo da ucenjuju građane i Vladu time što mogu da zatvore ulice", kazala je Brnabić.

Ona je rekla da razume apele taksista, kao i to da su neki posebno ugroženi.

Istakla je da se zakon mora poštovati, ali da je dijalog potreban.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić kazao je komentarišući tvrdnje taksista da je on omogućio "alternativne vidove" taksi usluga, da organizacije koje se time bave nisu registrovane u njegovom ministarstvu.

"Te organizacije su registrovane u Agenciji za privredne registre", izjavio je Ružić navodeći da se zakon mora čitati i poštovati.

Taksi komora započela je u ponedeljak svakodnevne protestne vožnje u Beogradu kao izraz, kako su naveli, nezadovoljstva zbog nesprovođenja zakona o prevozu putnika, čime su izazvali velike gužve u saobraćaju u Beogradu.

autor: SA/ AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja