20.02.2020 | 08:40h ► 13:31h Beograd

Brnabić o novom načinu plaćanja javnog prevoza i dokumentarcu "Vladalac"

Brnabić o novom načinu plaćanja javnog prevoza i dokumentarcu "Vladalac" Foto: Beta/Vlada Srbije/Predrag Vuckovic
Premijerka Srbije Ana Brnabić i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić prisustvovali su danas predstavljanju novog projekta koji omogućava elektronsko plaćanje i produžavanje karte za gradski prevoz u Beogradu.

Zamenik gradonačelnika rekao je novinarima u poslovnici kompanije BusPlus na Novom Beogradu da se tim servisom, koji je danas pušten, oko 500.000 ličnih karata, koje su godišnje kopirane, više neće kopirati, a time je ukazao na ekološke.

Vesić je kazao da su podaci o javnom saobraćaju otvoreni i da su oni postavljeni na "Gugl mape", što znači da će građani moći na "Gugl mapi" da dobiju sve kombinacije linija prevoza, kao i cenu karte za traženu trasu.

Vesić je naveo da građani Beograda mogu dobiti svoj izvod iz matične knjige rođenih bilo gde u 16 beogradskih opština, osim u opštini Stari grad, a on je tim povodom pozvao rukovodstvo te opštine da svojim građanima omogući "te koristi koje imaju svi drugi građani Beograda".

On je najavio da će Beograd ove godine uložiti skoro 20 miliona evra u realizaciju aplikacija za "pametan grad".

"Jedna od prvih biće aplikacija za sadnju drveća, koju ćemo predstaviti tokom marta meseca, a aplikacija koja će takođe biti brzo dostupna građanima je da će moći tokom šetnje gradom na različitim mestima da se sami uvere kakva je zagađenost vazduha, na osnovu novih mernih aparata koje ćemo postaviti", kazao je Vesić.

Premijerka Srbije rekla je da ta nova usluga "dobra elektronska usluga u moru drugih takvih usluga koje je Vlada u prethodnih nekoliko godina pružala".

Brnabić je najavila da će Vlada u naredna dva meseca uputiti poziv svim gradovima u državi ispred kancelarije za informacione tehnologije i e-upravu, da se priključe projektu "pametni gradovi", što znači da će građani moći da koriste informacione tehnologije i moderne alate kako bi imali sve informacije kako teče život u gradu.

"To je 28 gradova ako računamo i Prištinu, pošto su u ovom trenutku u Prištini privremene institucije, onda kažemo 27 gradova sa kojima možemo da radimo", rekla je Brnabić.

Ona je navela da je u 2019. godini ukupan izvoz usluga informacionih tehnologija milijardu i 420 miliona evra.

"Kada pogledate koliki nam je iznos bio u 2016. godini, koja je pritom bila uspešna i Srbija je tada prepoznata kao zemlja sa velikim IT potencijalom, videćete da se između 2016. i 2019. godine duplirao izvoz", istakla je Branabić.

Premijerka je, odgovarajući na pitanje o odgovoru ministra odbrane Aleksandra Vulina na neobjavljen tekst u Nedeljniku, rekla da je Vulin "dao neke informacije", kao i da je pozvao nadležne službe da se bave time.

"On je pozvao, i ja pozivam, sve nadležne službe da se bave time, da vide ako ima nešto neregularno", kazala je Brnabić.

Komentarišući film "Vladalac" koji se emitovao na televiziji N1 u ponedeljak i utorak, premijerka je ocenila film kao "zapanjujuće monumentalno delo".

"U prvom delu, tih deset ljudi sedi i ogovara jednog mladića u tim teškim vremenima, bez ikakvog davanja konteksta tih vremena, konteksta njega i njegovog života", ocenila je Brnabić i dodala da autorima "svaka čast na filmu".

Ona je navela da kritičari u filmu "danas kritikuju nekoga, juče su nekog, sutra će nekoga drugog", bez, kako je navela, okretanja na kritike koje su bile upućene vlasti u vreme bivšeg premijera Srbije Zorana Đinđića i rekli da nisu bili u pravu.

"Nula samokritike i nula objektivnosti. A u njemu (predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću) sam videla samo jednog mladića, sa kojim se ja nikako nisam slagala '90. godina, sada sam ga videla iz jednog drugog ugla u drugom kontekstu. Kao mladića koji se borio za to u šta je verovao", rekla je Brnabić.

Ona je dodala da Vučić, kao opozicija, čestitao drugima kada su pobeđivali i dodala da iz toga "mnogo mogu da nauče oni koji danas glume opoziciju i velike demokrate".

Premijerka je zaključila da se narod "može složiti ili ne složiti s tim da li je njegov postupak bio najbolji za državu", ali da se ne može sporiti činjenica da se borio iz sopstvenih uverenja.

autor: SA izvor: N1
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 20.02.2020, 10:20h Alex Mahone

    I Hitler se borio i iskreno verovao...

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side