Premijer Japana: U poslednjoj decinij odnosi Japana i Kosova izuzetno prošireni
13.09.2019 Priština

Premijer Japana: U poslednjoj decinij odnosi Japana i Kosova izuzetno prošireni

Premijer Japana: U poslednjoj decinij odnosi Japana i Kosova izuzetno prošireni Foto: Beta / Armenija Zajmi Bešević
Kosovski predsenik Hašim Tači, koji je u višednevnoj poseti Japanu danas je u Tokiju sa japanskim premijerom Šinzo Abeom razgovarao o unapređenju saradnje Kosova i Japana uz ocenu da je ona u poslednjoj deceniji izuzetno proširena.

Kako je saopšteno iz kabineta predsednika Kosova, tokom susreta sa premijerom Abeom bilo je reči i o dijalogu o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije kao preduslovu za učlanjenje dve zemlje u Evropsku uniju.

„ Dao sam garancije premijeru Abeu da Kosovo ostaje opredeljeno za nastavak dijaloga i postizanje sveobuhvatnog mirovnog sporazuma koji podrazumeva međusobno priznanje“, rekao je Tači na zajedničkoj konferenciji za medije.  I premijer Abe je govorio o značaju dijaloga i postizanja sporazuma između Kosova i Srbije i stvaranju uslova na nastavak dijaloga.

„ Japan promoviše regionalni mir i stabilnost. Mi podržavamo dijalog Kosova i Srbije koji olakšava EU. Nadam se da vidim liderstvo predsednika Tačija u postizanju progresa u dijalogu“, kazao je on.

Tokom susreta se razgovaralo i o konkretnim japanskim investicijama na Kosovu i, kako je saopšteno, premijer Abe je podržao inicijativu predsednika Tačija za otvaranje biznis parka za japanske kompanije na Kosovu i najavio otvaranje ambasade Japana u januaru 2020. godine.

Pre susreta sa premijerom Abeom kosovski predsednik se susreo sa japanskim carem Naruhitom.
 

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side