Premijer iz Žitorađe
28.06.2012 Beograd

Premijer iz Žitorađe

Premijer iz Žitorađe Fonet (arhiva)
Mandatar za sastav nove vlade je lider Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić.

Dačić je rođen 1. januara 1966. godine u Prizrenu. Osnovnu školu je završio u Žitorađi kod Prokuplja, gimnaziju u Nišu, a Fakultet političkih nauka, odsek žurnalistike, u Beogradu 1989. godine.

Bio je u fakultetskoj organizaciji Saveza komunista, a 1990. godine je izabran za prvog predsednika Mladih socijalista Beograda.

Početkom devedesetih bio je urednik u listu Socijalističke partije Srbije (SPS) "Epoha", koji se ubrzo ugasio. Član SPS-a je od sredine 1991. godine.

Bio je šef Informativno-propagandnog štaba SPS na izborima 1992. i 1993, zatim poslanik u Veću građana u prvoj skupštini SRJ, član Izvršnog odbora Glavnog odbora (IO GO) i potpredsednik Saveta za informisanje i propagandu SPS.

U najuže rukovodstvo stranke, za člana IO GO, sa najviše dobijenih glasova, izabran je na Drugom kongresu SPS 26. oktobra 1992.

Na istu funkciju ponovo je izabran na narednom kongresu 1996, kada su sprovedene velike kadrovske promene u rukovodstvu stranke, i od 27 članova IO GO, izabranih 1992, ostalo samo petoro, među kojima i on. Nakon toga je osam godina bio portparol SPS.

Za predsednika beogradskih socijalista izabran je 10. februara 2000. i ponovo 5. decembra 2000. na Izbornoj konferenciji Gradskog odbora SPS.

Na Šestom kongresu SPS, 18. januara 2003. godine izabran je za predsednika GO SPS.

Za predsednika SPS-a izabran je na Sedmom kongresu partije 3. decembra 2006. godine pobedivši u drugom krugu protivkandidata Milorada Vučelića. Dačić je dobio 1.287, a Vučelić 792 glasa delegata.

Od 1996. Dačić je bio poslanik u Veću građana Skupštine SRJ i predsednik Odbora za javno informisanje, a od juna 1977. i član Odbora za spoljnopolitičke odnose. U aprilu 1999. Savezna vlada ga je imenovala za člana UO Tanjuga, a početkom maja za predsednika saveta Savezne javne ustanove RTV Jugoslavija.

U prelaznoj vladi Srbije, posle petooktobarskih promena (od oktobra 2000. do januara 2001), bio je koministar Srbije za informisanje sa Biserkom Matić (DOS) i Bogoljubom Pejčićem (SPO).

Na saveznim izborima 24. septembra 2000. izabran je za poslanika u Veću građana Skupštine SRJ i potom za člana Odbora za bezbednost i spoljnu politiku oba veća Savezne skupštine.

Od 2003. godine je narodni poslanik u Skupštini Srbije, šef poslaničke grupe SPS-a. Od 2007. je predsednik Odbora za bezbednost Skupštine Srbije.

U vladi Srbije izabranoj 7. jula 2008. godine Dačić je prvi potpredsednik vlade (zamenik premijera) i ministar policije. 

Član je Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Bio je kandidat SPS-a za izborima za predsednika Srbije 13. juna 2004. godine kada je dobio 125.952 glasa ili 4,04 odsto glasova birača. 

Na predsedničkim izborima 2012. godine osvojio je 556.013 glasova i treće mesto. Koalicija okupljena oko SPS je na parlamentarnim izborima 2012. godine osvojio 44 poslanička mandata, odnosno 14,53 odsto.

Njegovo ime nalazilo se na spisku ličnosti iz okruženja predsednika Miloševića kojima je bio zabranjen ulazak u zemlje EU.

Bio je predsednik košarkaškog kluba Partizan, predsednik Sportskog saveza Srbije i potpredsednik Jugoslovenskog olimpijskog komiteta. Za predsednika rukometnog kluba Partizan izabran je 23. juna 2007. godine.

Dobitnik je nagrade "Najevropljanin" za doprinos evropskim integracijama Srbije.

Govori ruski i engleski jezik. Oženjen je Sanjom i imaju sina Luku i kćerku Andreu.

autor: MP izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 28.06.2012, 13:16h olga (1)

    Bolje premijer i iz Žitorađe nego kao prethodni koji je blizak konsultantskim kućama i agenciji za privatizaciju koji su sa Ekonomskim institutom i ekspertima sumnjive biografije uništili kompletnu privredu ove države.Oni su bili paravna da se ljudi koji su direktno sa ulice došli 5 oktobra u kineskim patikama i sa naočarima koje daje besplatno socijalno(ne mislim ništa loše na kontu vida) enormno obogate.Koliko sam ja videla Dačićeva žena nema seriju tašni Šanel i LUI Witon,a bogami ove demokrate koji su petog oktobra skinuli kinesku garderobu i ušli u Amani šetaju sa ženama kojima može da pozavidi i žena Baraka Obame na garderobi.Letuju u mondenskim letovalištima,a cela godišnja zarada im je 15 hiljada eura,a još deo daju u dobrotvorne svrhe;pa ja se pitan da li oni nešto jedu i da li piju vodu.Svemu jedno mora da dođe kraj,sada neka se neki od njih spremaju sa advokatima da daju izjave tužilaštvu koje će sigurno morati da ih pozove.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side