19.03.2019 Beograd

Prelević: Nepristrasni sud umesto akta milosrđa vladara

Prelević: Nepristrasni sud umesto akta milosrđa vladara Foto: prtscr ytb
Advokat Božo Prelević, koji zastupa Miloša Dekića osuđenog na 30 dana zatvora pred Prekršajnim sudom, ocenio je danas da je najbolje pustiti sud da nepristrasno odluči po žalbi, "umesto nekog akta milosrđa vladara".

Umesto intrervencije bilo koga, treba pustiti da sud postupa po zakonu, rekao je Prelević za agenciju Beta, napominjući da protiv Dekića nema nijednog dokaza, već naprotiv i snimci pokazuju da je nevin.

On je rekao da nevinom čoveku, kakav je i Dekić, i ne treba ništa drugo nego nepristrasan sud.

Podsećajući da je Dekić osuđen u prekršanom postupku, Prelević je naveo da zakon kaže kako amnestiju donosi Narodna skupština, čime se neko može osloboditi od krivičnog gonjenja ili izvršenja kazne.

Pomilovanje, kako dalje navodi, donosi predsednik države po službenoj dužnosti i odnosi se samo na krivično gonjenje, dakle oslobađanje od krivičnog gonjenja ili od izvršenja kazne.

Prelević napominje da bi Dekić, po žalbi, bio oslobođen pred nepristrasnim sudom, odnosno mogao bi da bude proglašen odgovornim samo političkom odlukom.

Kake je naveo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je prvobitno i rekao da će o žalbama odlučivati drugostepeni sud.

Prelević napominje da je osuđujuća odluka bila "skandalozna" kao i da je Dekić osuđen i poslat odmah na izdržavanje kazne kao da je "neki razulareni navijač".

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side