16.01.2018 | 10:15h ► 20:04h Beograd

Vučić: Ubistvo Olivera Ivanovića teroristički akt

Vučić: Ubistvo Olivera Ivanovića teroristički akt Foto: Beta/AP
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je ubistvo lidera GI SDP Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici teroristički akt.

Vučić je nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost rekao da je upućeno pismo UNMIK-u i Euleksu sa zahtevom da državni organi Srbije učestvuju u sprovođenju istrage na Kosovu i Metohiji.

On je kazao da očekuje da Tužilaštvo za organizovani kriminal danas pokrene predistražni postupak.

Vučić je izrazio saučešće porodici Olivera Ivanovića u ime države Srbije i u svoje lično ime. 

Predsednik je upozorio "sve u Prištini i nekim drugim centrima moći" da ne pomisle da iskoriste ubistvo Olivera Ivanovića kao razlog da "stave svoju čizmu na sever Kosova".

Vučić je naveo i da je Srbija dobro razumela pretnje predsednika Skupštine Kosova Kadrija Veseljija koga je nazvao "pravim gospodarem Kosova".

"Pravi gospodar na Kosovu nije Tači ili Haradinaj već Kadri Veselji koji govori da se Albanci neće zaustaviti do Niša. Mi smo razumeli te pretnje i dobro smo ih shvatili, kao i ćutanje onih koji su trebali odmah da reaguju. Naš odgovor je da neće stići do Niša, mogu da ga posete kao turisti a da dolaze sa vojskom, to neka zaborave", kazao je Vučić u Beogradu.

On je dodao da u jednoj zemlji koja deluje unutar misije KFOR postoje ideje da prekine zajedničke kontrole administrativne linije s pripadnicima Vojske Srbije.

"To imamo u zvaničnim izveštajima. Moje upozorenje je da neki ne pokušaju da iskoriste ovo za izazivanje nestabilnosti i uvođenje kosovskih bezbednosnih snaga na sever Kosova i otimanje svega što pripada srpskom narodu. Dobro čitamo i razumemo ono što rade neki, ceo smisao je da imaju svoje oružane snage na severu Kosova suprotno Briselskom sporazumu", rekao je predsednik Srbije.

Pored Vučića, sednici su prisustvovali premijerka Ana Brnabić, ministri unutrašnjih poslova i odbrane, Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin, republički javni tužilac Zagorka Dolovac, direktor BIA Bratislav Gašić, direktor policije Vladimir Rebić.

Predsednik Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović ubijen je jutros u severnom delu Kosovske Mitrovice sa više hitaca iz pištolja.

 

Nije bilo saznanja o direktnim pretnjama Oliveru Ivanoviću

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da srpske bezbednosne službe nisu imale saznanja o postojanju direktnih pretnji lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću.

Vučić je na konferenciji za novinare kazao da je "svakome jasno" kome bi na Kosovu i u međunarodnoj zajednici odgovaralo ubistvo Olivera Ivanovića.

"Ništa više o tome ne bih mogao da govorim, mislim da su svi sve razumeli", kazao je Vučić.

On je naveo i da taj "teroristički čin" neće proći nekažnjeno i da će počinilac biti uhvaćen i kažnjen.

"Neka ne misle da mogu da ga sakriju ni Kosovska policijska služba, ni Euleks, a nadam se da to i ne žele, jer ima nekog od koga neće moći da ga sakriju. Ako oni to ne urade kako treba, mi ćemo to uraditi, vodićemo svoju zasebnu istragu", kazao je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da su ubice Olivera Ivanovića ostavile određene tragove i da su njegovo ubistvo dugo pripremali i osmišljavali.

"Nemam ovlašćenje niti je moguće da govorim o saznanjima kojima raspolažemo, ali ima mnogo interesantnih detalja koji ukazuju na moguće počinioce. Nažalost, ubistvo se dogodilo na teritoriji koju efektivno ne kontrolišemo pa moramo da čekamo reakciju drugih organa. Da imamo najveće moguće poverenje u njihove organe, nemamo, ali se nadamo da će posao uraditi profesionalno", rekao je Vučić.

Vučić je kazao i da zasad nema dokaza da je ubistvo politički motivisno, kao i da će se posle otkrivanja ubica znati da li je etnički motivisano.

"Ko god da ga je ubio, nije Srbin, pa makar imao srpsko ime i prezime", ocenio je predsednik i dodao da je moguće da je to neko uradio iz ličnih interesa, a ne političkih motiva.

On je rekao da bi trebalo da bude sramota sve one koji ubistvo Ivanovića povezuju sa vlastima u Srbiji.

"Sram vas bilo za najbrutalnije laži i sram vas bilo je malo reći za ono što radite svojoj državi, ako nešto znate prijavite nadležnim organima", rekao je Vučić i one koji šire takve informacije nazvao psihopatama i "političkim pilićarima".

Upitan da li je povezano paljenje automobila Ivanovića s njegovim ubistvom, Vučić je kazao da to ne može da zna, ali je dodao da se video s njim posle tog incidenta.

"Ivanović i ja smo se više puta čuli, došao je kod mene posle paljenja automobila. Poslao mi je poruku u kojoj je tražio ga ga podržim, ali ja nisam hteo", rekao je predsednik i dodao da on čuva sve svoje poruke.

Kada se za reč javila novinarka sa Kosova, koja je rekla da su poslednje četiri godine zapaljena 24 automobila, od čega je tri puta paljen automobil Ivanoviću, Vučiću je tokom konferencije za medije prišao sekretar Nikola Selaković i dodao mu papirić.

Vučić je papirić otvorio i pročitao da je u periodu od 1999. do 2010. zapaljeno 120 automobila, što je po njegovim rečima "mnogo veći procenat u odnosu na te četiri godine".

Predsednik je kazao i da će uskoro posetiti Kosovo, kako bi sa nadležnim organima razgovarao o istrazi ubistva Olivera Ivanovića.

 

Tahiri: Za istragu ubistva Ivanovića nadležne samo institucije Kosova

Ministar pravde Kosova Abeljad Tahiri izjavio je večeras da će istragu o ubistvu lidera Građanske incijative "Srbija, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića voditi jedino institucije Kosova."To pripada samo institucijama Kosova", kazao je Tahiri.

Posle izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će od UNMIK-a i Euleksa zatražiti da se u istragu uključe i predstavnici institucija Srbije, Tahiri je za portal gazetaexpres rekao da su sve informacije koje mogu da pomognu u rasvetljavanju ubistva, bilo od građana, kako Albanaca takođe i Srba su dobrodošle, ali ne i uključivanje u istrazi. 

On je rekao da do sada nema informacija da je Euleks dobio zvaničan zahtev od strane vlade ili drugih institucija Srbije za učešće u istrazi ubistva Ivanovića.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side