Pregovori Srbije i Hrvatske o lakšem prelasku granice
13.08.2013 Vukovar

Pregovori Srbije i Hrvatske o lakšem prelasku granice

Pregovori Srbije i Hrvatske o lakšem prelasku granice
Pregovori Hrvatske i Srbije o novom sporazumu o pograničnom prometu, koji će, kako se očekuje, početi u septembru, trebalo bi da omoguće stanovništvu tog područja laksi i jednostavniji prelazak granice između dve zemlje na Dunavu, saopšteno je danas iz kabineta vukovarskog gradonačelnika Željka Saba.

Nakon što se Hrvatska 1. jula priključila Evropskoj uniji zatvoren je rečni granični prelaz za pogranični promet Dunavom između Vukovara i vojvođanske opštine Bač, a prestao je i prevoz trajektom „Golubica“, čiju je nabavku sa oko milion evra finansirala Holandija.

U dopisu hrvatskog Ministarstva spoljnih poslova, dostavljenom gradonačeniku Sabi, ističe da je još u januaru Hrvatska diplomatskim putem obavestila Srbiju da će Sporazum o pograničnom saobraćaju, koji je bio u privremenoj primeni od 1997. godine, više neće moći da bude primenjivan jer nije u skladu sa zakonodavstvom EU, javila je Hina.

Tada je, kako se navodi, Hrvatska ponovila poziv da bi se što pre trebalo započeti s pregovorima o novom Sporazumu o pograničnom prometu i to na osnovu teksta hrvatskog predloga i poziva za početak pregovora, dostavljenih Srbiji još sredinom 2011. godine.

Navodi se, međutim, da srpska strana nije pokazala interes da sa Hrvatskom započne pregovore i sklopi novi Sporazum o pograničnom prometu, koji bi bio usklađen s zakonodavstvom EU.

Takvo stanje imalo je, između ostalog, za posledicu prekid plovidbe Dunavom trajekta "Golubica".

autor: VPS izvor: Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side