Pregovori najkasnije u decembru?
24.06.2013 Beograd

Pregovori najkasnije u decembru?

Pregovori najkasnije u decembru?
Savet ministara EU preporučuje da pregovori sa Srbijom počnu najkasnije u decembru i poziva Evropsku komisiju da bez odlaganja izradi pregovarački okvir za njih, navodi se u nacrtu zaključaka za sutrašnji sastanak Saveta ministara u koji je RTS imao uvid.

U tom dokumentu, koji bi još mogao da bude izmenjen pre konačnog usvajanja, Savet ministara preporučuje evropskim liderima da na samitu krajem ove nedelje potvrde odluku o otvaranju pregovora sa Srbijom.

"Imajući u vidu održavanje prve međuvladine konferencije sa Srbijom najkasnije u decembru 2013, Savet poziva Evropsku komisiju da bez odlaganja pripremi pregovarački okvir, uključujući novi pristup poglavljima o pravosuđu, osnovnim pravima, slobodama i bezbednosti, kao i sledeće korake ka daljoj normalizaciji odnosa sa Kosovom", stoji u nacrtu.

U tekstu zaključaka Savet ministara čestita liderima Srbije i Kosova na napretku u okviru dijaloga uz posredstvo EU, pozdravlja aprilski sporazum Beograda i Prištine i korake preduzete na njegovoj primeni, kako su u zajedničkom pismu naveli visoka predstavica Ketrin Ešton i komesar File.

Rasprava o tekstu zaključaka biće nastavljena večeras u Luksemburgu na nivou ambasadora zemalja članica pri EU, a konačan tekst usvojiće Savet ministara sutra. U dosadašnjoj debati Nemačka je i dalje bila pri stavu da bi pregovori trebalo da počnu najranije u januaru, dok najveći broj zemalja članica smatra bi to moglo da bude već u oktobru.

Ministri spoljnih poslova danas u Luksemburgu razgovaraju o Zapadnom Balkanu i napretku u odnosima Beograda i Prištine, ali bez usvajanja zaključaka.  Odluku o otvaranju pregovora sa Srbijom trebalo  bi da donese savet ministara sutra, takođe u Luksemburgu, u formatu "opšti poslovi" koji je nadležan za odluke o proširenju Unije.

autor: VPS izvor: RTS
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side