14.02.2019 Priština

Pregovaračka ekipa Kosova usvojila platformu za dijalog sa Srbijom

Pregovaračka ekipa Kosova usvojila platformu za dijalog sa Srbijom Foto: Beta / Armenija Z. Bešević
Pregovaračka ekipa Kosova usvojila je Platformu za dijalog sa Srbijom kao jedini zvaničan stav Prištine o dijalogu, a najavljeno je da će tekst tog dokumenta sutra biti predat Skupštini Kosova koja na prvoj narednoj sednici treba da ga usvoji.

Kopredsedavajući pregovaračke ekipe Špend Ahmeti rekao je da je to zvaničan stav Kosova i da je u celosti zasnovan na Ustavu Kosova.

"Ustav je jasan. Teritorijalni integritet i suverenitet Kosova je garantovan Ustavom. To je svima jasno a za nas je to zakonska obaveza", kazao je Ahmeti.

Fatmir Ljimaj, koji je takođe kopredsedavajući pregovaračke ekipe, rekao je da je platforma zasnovana na Ustavu, deklaraciji o nezavisnosti Kosova i odluci Međunarodnog suda pravde.

Tokom jutarnjeg sastanka šefova pregovaračke ekipe Kosova sa predsednikom, premijerom i predsednikom kosovskog parlamenta platforma je dobila bezrezervnu podršku.


Foto: Beta / Armenija Z. Bešević

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj rekao je novinarima posle tog sastanka da ni on ni predsednik Hašim Tači nisu portparoli Amerike i da njoj to nije ni potrebno na Kosovu.

"Amerika govori sama, ni predsednik ni ja nismo portparoli SAD, oni govore sami", rekao je Haradinaj.

On je ocenio da je platforma "održiv dokument principa i stavova koje Kosovo ima u dijalogu".

"Platforma proizilazi iz Ustava, obavezana je Ustavom i štiti Ustav Kosova", kazao je Haradinaj.

Odgovarajući na pitanje o mogućem ukidanju taksi od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i BiH, Haradinaj je rekao da nije promenio stav i da će takse ostati na snazi dok Srbija ne prizna Kosovo.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side