Predstavnici tri grupe u EP podržali zahtev srpske opozicije
17.07.2020 | 12:24h ► 13:18h Beograd

Predstavnici tri grupe u EP podržali zahtev srpske opozicije

Predstavnici tri grupe u EP podržali zahtev srpske opozicije Foto: Pixabay.com
Predstavnici tri grupe u Evropskom parlamentu podržali su danas zahtev srpske opozicije i pozvali Evropsku komisiju da formira ekspertsku grupu koja će sačiniti izveštaje o zarobljenoj državi i medijima u Srbiji.

U zajedničkom saopštenju koje su potpisali Tanja Fajon iz poslaničke grupe Socijalista i demokrata, Viola fon Kramon Taubadel iz grupe Zelenih i poslanik liberalne grupe Obnovimo Evropu Klemen Grošelj navodi se da bi to "pomoglo da se identifikuju i procene neki od ključnih problema koji trenutno muče srpsku demokratiju i predstavljalo bi dobru osnovu za dalje anagažovanje institucija EU kao i polaznu tačku za identifikovanje neophodnih promena u Srbiji".

Troje parlamentaraca ukazalo je i da se Srbija suočava sa teškim izazovima i da bez čvrstog odgovora i rešenja za probleme nema stabilnu budućnost ni realnu perspekitvu članstva u EU.

"Koordinirani napori Evropskog parlamenta i Evropske komisije pokazali su se efikasnim u rešavanju političke krize u drugim zemljama regiona", objavio je Klemen Grošelj na Tviteru uz zajedničko saopštenje u kom se navodi da su "kao poslanici tri različite političke grupe u EP" odlučili da odgovore na "zahtev srpske opozicije institucijama EU da se angažuju na mirnom i politički održivom rešavanju tekuće političke krize u Srbiji i da olakšaju kreiranje novih instrumenata koji bi pomogli u postizanju tog cilja".

"Naša je ambicija da omogućimo svim relevantim političkim partijama i pokretima u Srbiji da reše krizu i da na taj način omoguće oživljavanje demokratskog razvoja u Srbiji u interesu njenih građana. Pozivamo EK da oformi grupu eksperata koji će objaviti izveštaje o zarobljenoj državi i medijima u Srbiji", dodaje se.

Uz ocenu da je "srpska demokratija trenutno ugrožena autoritarnim tendencijama vlasti, nefer izbornim uslovima i nedostatkom osnovne slobode medija i vladavine prava", poslanici EP navode da su "ulične demonstracije i njihovo nasilno gušenje razlog za veliku zabrinutost", ali i "jasni signali da se Srbija suočava sa teškim izazovima za budućnost".

Bez čvrstog odgovora i rešenja za navedene probleme Srbija nema stabilnu budućnost i nažalost nema realnu perspekitvu članstva u EU, istakli su evropski poslanici.

Oni su dodali da njihova rešenost da pomognu Srbiji da postane članica EU zahteva od njih da podrže inicijative za "veće angažovanje EU u unapređenju demokratije u Srbiji kako bi joj omogućili da ide putem uspešne budućnsoti u evropskoj porodici demokratskih zemalja".

Formiranje i nepristrasan rad ekspertske grupe za izveštaje o zarobljenoj državi i medijima u Srbiji, kao što traži opizcija, pomoglo bi da se identifikju i procene neki od ključnih problema koji trenutno muče srpsku demokratiju i predstavljalo bi dobru osnovu za dalje anagažovanje institucija EU kao i polaznu tačku za identifikovanje neophodnih promena u Srbiji, ističu Fajon, Grošelj i Fon Kramon Taubadel.

U tom cilju, kako su dodali, EP bi trebalo da podrži međupartijski dijalog o jačanju demokratskog stuba nove metodologije proširenja EU kao sredstvao za primenu reformske agende EU, obezbeđujući najširi mogući društveni konsenzus uključivanjem svih glavnih političkih partija u Srbiji u nastavak međupartijskog dijaloga uz posredovanje EP.

Predstavnici više opozicionih stranaka koje su bojkotovale izbore juče su uputili pismo evropskim zvaničnicima u kome predlažu formiranje nezavisne ekspertske grupe koja bi sačinila izveštaje o zarobljavanju države i medija u Srbiji, kao prvi korak u rešavanju političke krize pod okriljem EU, po uzoru na Pribeov izveštaj koji je 2015. sačinjen za Makedoniju.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side