18.10.2018 Priština

Predstavnici Kosova od 2009. traže ukidanje misije UNMIK

Predstavnici Kosova od 2009. traže ukidanje misije UNMIK Foto: pixabay.com
Predstavnici institucija Kosova od 2009. godine na sednicama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija zahtevaju ukidanje misije UNMIK na Kosovu i njeno pretvaranje u kancelariju UN, kakve postoje u svim drugim državama.

Predstavnici institucija Kosova su za agenciju Beta kazali da podržavaju zahtev američke ambasadorke u UN Niki Hejli da se misija UNMIK ukine i podsetili da su isti zahtev iznosili na svim sednicama Saveta bezbednosti UN.

Bivši ministar inostranih poslova Kosova Skender Hiseni je na sednici Saveta bezbednosti održanoj 16. marta 2009. godine prvi put zatražio ukidanje UNMIK-a, ocenjujući da Kosovo kao nezavisna i suverena država nema više potrebe za tom misijom.

Posle toga na skoro svim sednicama Saveta bezbednosti na kojima se raspravljalo o tromesečnom izveštaju generalnog sekretara UN-a o Kosovu, predstavnici Prištine su iznosili zahtev da se ukine misija UNMIK što je podržao jedan broj članica tog tela UN.

Sa druge strane, direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je ranije da Sjedinjenje Američke Države imaju nameru da pokrenu izlaznu strategiju za mandat Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji, što smatra inicijativom za odlazak misije UNMIK-a sa te teritorije.

"Povlačenje UNMIK-a predstavljalo bi priznanje neuspeha i kapitulaciju u borbi za neke od ključnih ciljeva zbog kojih su uspostavljene UN, mirno rešavanje sporova, povratak raseljenih i podržavanje mira i stabilnosti. Takvu politiku Srbija neće i ne može da prihvati. O ovome ćemo obaviti konsultacije i razgovarati sa našim prijateljima i partnerima, stalnim članicama Saveta bezbednosti u UN", rekao je Đurić i dodao da će se Srbija suprostaviti tim namerama pravnim i političkim argumentima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je potom da bi odlazak UNMIK-a, kao i formiranje kosovske Vojske, dovelo Srbiju u "užasno tešku poziciju" u kojoj kako je rekao, "više nemamo ni izbora, ni pravo da bilo šta biramo i pravo da bilo šta drugo učinimo, sem da štitimo svoju zemlju i svoj narod".

"Očigledno je da Amerikanci žele da sklone sa te teritorije sve što predstavlja UN, jer je za njih Kosovo nezavisna država. Hoće da sklone i poslednje tragove Rezolucije 1244 i međunarodnog pravnog poretka i da se pokaže da je njihova odluka bila jedina moguća, pravno valjana, i ništa više", rekao je Vučić.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side