19.09.2017 Beograd

Predstavljeni rezultati projekta za institucionalno jačanje Visokog saveta sudstva

Predstavljeni rezultati projekta za institucionalno jačanje Visokog saveta sudstva Foto: pixabay
Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Visoki savet sudstva predstavili su danas u Beogradu rezultate "Projekta za institucionalno jačanje Visokog saveta sudstva", vrednog 500.000 evra, čiji je cilj unapređenje reforme pravosuđa u Srbiji.

Predsednik Visokog saveta sudstva Dragomir Milojević ocenio je da su rezultati projekta "impozantni" i da doprinose približavanju Srbije evropskim standardima u pravosuđu.

"Bez stabilnog pravnog sistema nećemo privući onoliko investicija koliko nam je neophodno za ekonomski rast. Zakonodavstvo zato mora biti delotvorno da bi se sprovodilo a javnost mora biti informisana o tome", kazao je Milojević.

Po njegovim rečima, projekat je pomogao Visokom savetu sudstva da uvede planiranje budžeta na osnovu potreba, uvede centralizovanu statističku obradu u svim osnovnim sudovima koju će pored Saveta koristiti i Vrhovni kasacioni sud i Ministarstvo prosvete, kao i da kreira standardizovanu elektronsku aplikaciju koja daje podatke o zaposlenima i njihovom učinku i omogućava da oni dobiju neophodnu obuku.

Milojević je dodao da je podrška USAID Visokom savetu sudstva u sprovođenju reformi pravosuđa pomogla Srbiji da se približi ostvarenju ciljeva predviđenih Akcionim planom Nacionalne strategije za reformu pravosuđa za period 2013-2018.

Direktorka misije USAID u Srbiji Aza El-Abd ocenila je da Visoki savet sudstva ima ključnu ulogu u uspostavljanju delotvornog pravosuđa koje služi potrebama građana Srbije.

"Ovaj projekat je predstavljao još jedno uspešno partnerstvo. SAD i Srbija već deset godina sarađuju na unapređenju pravosuđa", kazala je Aza El-Abd.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side