Predsednik Srbije i ministar odbrane Kipra razgovarali o saradnji
30.10.2019 Beograd

Predsednik Srbije i ministar odbrane Kipra razgovarali o saradnji

Predsednik Srbije i ministar odbrane Kipra razgovarali o saradnji Foto: Beta / Dimitrije Goll
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar odbrane Kipra Savas Angelidis su se danas u Beogradu saglasili da postoji obostrani interes da se dobri politički odnosi dveju država nastave kao osnova za raznovrsnu saradnju koja uključuje i odbranu, navodi se u saopštenju.

Vučić je rekao da očekuje da se uskoro održi i treća zajednička sednica dveju vlada o konkretnim zajedničkim projektima i drugoj saradnji.

Predsednik Srbije je rekao da je iskreno zahvalan predsedniku Kipra Nikosu Anastasijadisu zbog njegove snažne podrške u Evropskoj uniji evrointegraciji Srbije i zahvalio za stav Kipra o nepriznavanju nezavisnosti Kosova.

S druge strane, Vučić je, kako je preneto, "izrazio čvrst stav Srbije o podršci teritorijalnoj celovitosti Kipra".

Angelidis je rekao da ceni angažovanje pripadnika Vojske Srbije u Misiji UN na Kipru, navodi se u saopštenju i da je obavestio Vučića o zbivanjima u Istočnom Sredozemlju.

Turska koja je 1974. okupirala sever Kipra, pokušava da pod zaštitom svojih vojnih brodova, mimo međunarodnih propisa i ugovora, istražuje nalazišta prirodnog gasa u kiparskoj ekonomskoj zoni, radi eksploatacije.

Vučić je rekao da "Srbija očekuje da se sve aktivnosti u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Кipra odvijaju u skladu s međunarodnim pravom i uz saglasnost kiparskih vlasti, kako bi se izbeglo pogoršanje bezbednosne situacije u regionu", piše u saopštenju.

Vučić je na sastanku rekao da Srbija veliki značaj pridaje čvrstom prijateljstvu s Kiprom, zasnovanom na razumevanju, poverenju i solidarnosti, navodi se u saopštenju Predsedništva.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja