21.06.2018 | 11:29h ► 14:38h Beograd

Vučić i Radev: Odnosi Srbije i Bugarske sve bolji, razmena prešla milijardu evra

Vučić i Radev: Odnosi Srbije i Bugarske sve bolji, razmena prešla milijardu evra Foto: Beta / Miloš Miškov
Predsednici Srbije i Bugarske, Aleksandar Vučić i Rumen Radev koji je danas počeo zvaničnu dvodnevnu posetu Srbiji, rekli su danas u Beogradu da su odnosi te dve zemlje sve bolji, da je politički dijalog dobar, a da je trgovinska razmena prešla milijardu evra.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Radevom u Palati Srbija posle sastanka, Vučić je rekao da su odnosi Srbije i Bugarske iz "meseca u mesec sve bolji" i da "saradnja napreduje velikom brzinom".

Vučić je zahvalio za podršku Bugarske Srbiji njenom približavanju EU, kao i zato, rekao je Vučić, što je Radev "uvek želeo da sasluša šta Srbija ima da kaže po pitanju Kosova".

Predsednik Srbije je rekao da je trgovinska razmena dve zemlje prešla milijardu evra i da su i uvoz i izvoz značajno uvećani, da se kompanije povezuju, i da građani Srbije letuju i zimuju u Bugarskoj, dok su Bugari treći po broju turista u Srbiji.

Vučić je rekao da je sa Radevom razgovarao o gasovodu Niš-Dimitrovgrad, o rekonstrukciji železničke pruge na toj relaciji i da će njih dvojica sutra posetiti Koridor 10, dodavši da je dogovoreno i da se obeleže groblja stradalih u ratovima koje su dve zemlje vodile.

Kako je rekao Vučić, regionalna saradnja je odlična, za bugarsku nacionalnu manjinu urađeni su udžbenici na maternjem jeziku i Srbija spremna da izdvoji više sredstava za finansiranje medija na bugarskom.

Na pitanje novinara šta se konkretno radi na poboljšanju zdravstvenih uslova i obrazovanja bugarske manjine, Vučić je rekao da će biti formiran tim koji će raditi na tome i dodao da je nedavno u Nišu otvoren jedan od najmodernijih kliničkih centara.

Predsednik Bugarske Rumen Radev rekao je novinarima da "evropska budućnost garantuje bezbednost i stabilnost regiona" i dodao da je "uverio predsednika Vučića" da Srbija može da računa na podršku Bugarske.

On je izjavio da dijalog Beograda i Prištine nema alternativu i da mora da se nađe stabilno i održivo rešenje koje, kako je rekao, nije moguće bez analize i pažljive procene srpskih argumenata.

Bugarski predsednik je rekao da je 2025. kao datum ulaska Srbije u Evropsku uniju ambiciozan, ali dostižan cilj, dodavši da to zahteva reforme u ključnim oblastima.

On je potvrdio da napreduju robna i turistička razmena dve zemlje i projekti poput autoputa Beograd-Sofija i gasne interkonekcije, dodavši da je infrastrukturna povezanost važna za evropsku integraciju regiona i da se u tome mora biti aktivniji.

Bugarski predsednik je rekao da je "gasna interkonekcija" sa Srbijom prioritet za njegovu zemlju, a da bi bugarski deo autoputa trebalo da bude gotov do 2022. godine.

Izneo je da je "gasni interkonektor" u "fazi pretprojektnog proučavanja", ali da je to prioritet za Bugarsku i od izuzetne važnosti za osiguravanje gasne diversifikacije, nižih cena i sigurnosti dostava.

Izgradnja autoputa Sofija-Niš zaostaje u bugarskom delu i u toku su procedure za projekt, rekao je on, i naveo da je teren "složen".

Po njegovim rečima, odnosi Bugarske i Srbije su na takvom nivou da pozitivni procesi dominiraju i da postoji odlučnost da se radi zajedno

"Istorijsko pomirenje na kojem je izgrađena Evropa, mora naći mesto na Balkanu, zato što jezik mržnje mora da ostane u prošlosti. Na njegovo mesto dolaze saradnja i prijateljski odnosi", rekao je Radev.

Radev je rekao da će se sutra sastati s bugarskom nacionalnom manjinom u Srbiji i da će biti razmotrene konkretna pitanja, izrazivši očekivanje da će "bugarska nacionalna manjina osetiti snažniju podršku srpske države".

Bugarski predsednik je rekao i da je potrebna aktivnija saradnja u rečnom transportu, ali i prekogranična saradnja Srbije i Bugarske, te da bi trebalo da vlade te dve zemlje naprave još jedan granični prelaz, što će, kako je kazao, biti nastavak napora za povezivanje.

 

Radev: Evropska budućnost garantuje bezbednost i stabilnost regiona

Predsednik Bugarske Rumen Radev podržao je danas u Beogradu pridruživanje Srbije Evropskoj uniji i pozvao na veću aktivnost u povezivanju regiona koja je važna za evropske integracije.

Radev je na konferenciji za novinare s predsednikom Srbije Aleksadrom Vučićem rekao da evropska budućnost garantuje bezbednost i stabilnost regiona.

"Uverio sam predsednika Vučići da vaša zemlja može da računa na našu podršku", rekao je Radev.

On je naveo da dijalog Beograda i Prištine nema alternativu i da mora da se nađe rešenje bez kojeg nema evropske budućnosti. Dodao je da argumenti srpske strane moraju biti analizirani i pažljivo procenjeni, jer inače nema održivog rešenja.

Bugarski predsednik je rekao da je 2025. kao datum ulaska Srbije u Evropsku uniju ambiciozan, ali dostižan cilj, dodavši da to zahteva reforme u ključnim oblastima.

On je rekao da je napreduju robna i turistička razmena dve zemlje i infrastrukturni projekti poput autoputa Beograd-Sofija i gasne interkonekcije, dodajući da je infrastrukturna povezanost važna za evropsku integraciju regiona i da se u tome mora biti aktivniji.

Bugarski predsednik je rekao da je gasna interkenocija sa Srbijom prioritet za njegovu zemlju i da bi bugarski deo autoputa trebalo da bude gotov do 2022. godine.

On je rekao da je gasni intekonektor u fazi predprojektnog proučavanja, ali da je to prioritet za Bugarsku. To je od izuzetne važnosti za osiguravanje gasne diverzifikacije, nižih cena i sigurnosti dostava, dodao je bugarski predsednik.

Izgradnja autoputa Sofija-Niš zaostaje u bugarskom delu i trenutno su u toku procedure za projekt, rekao je on, dodajući da je teren složen.

Radev je rekao da su odnosi Bugarske i Srbije na takvom nivou da pozitivni procesi dominiraju i da postoji odlučnost da se radi zajedno.

"Istorijsko pomirenje na kojem je izgrađena Evropa, mora naći mesto na Balkanu zato što jezik mržnje mora da ostane u prošlosti. Na njegovo mesto dolaze saradnja i prijateljski odnosi", rekao je Radev i dodao da toga moraju biti svesne sve zemlje "u našem krhkom regionu".

On je rekao da će se sutra sastati s bugarskom nacionalnom manjinom u Srbiji i da će biti razmotrene konkretna pitanja.

"Očekujemo da će naša nacionalna manjina osetiti snažniju podršku srpske države", rekao je on.

autor: SA, VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side