Petrović: Država je privatizovana, građani moraju da budu još glasniji
27.02.2020 Beograd

Petrović: Država je privatizovana, građani moraju da budu još glasniji

Petrović: Država je privatizovana, građani moraju da budu još glasniji Foto: Medija centar Beograd
Programski direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Predrag Petrović ocenio je da je Srbija privatizovana država, jer u njoj trenutno zakoni isključivo služe vlasti, za privatizaciju države i ispumpavanje para.


"Zato i menjanju zakone, da kada ova vlast ode, nasledniku bude teško da nađe zakonsko utemeljenje za krivični progon", rekao je Petrović u intervjuu za novi broj nedeljnika NIN.

Prema njegovim rečima, građani moraju, "jer ništa drugo im ne preostaje, da budu glasni, da se međusobno povezuju i da se ne boje".

"Ozbiljna je situacija, radi se o zarobljenoj, privatizovanoj državi, i neka im to bude motivacija da budu još glasniji, a ne da se zatvore u sebe. Jer to je upravo ono što želi svaka autoritarna vlast - da se ljudi izoluju, ne komuniciraju i da ne postoji solidarnost", naglasio je Petrović.

Kako je još rekao, "ovde nije samo moć radi moći i vlast radi vlasti, nego imate izuzetno velike materijalne koristi, lično bogaćenje".

"Nije stvar samo u tome da neko vlada deset godina, nego i da ima motiv da zaštiti bogatstvo. Vlast omogućava da usmeravaju resurse u okviru države, ali i iz države u privatne džepove. I to je ogromna privilegija. Teško će je se iko milom odreći", rekao je Petrović.

Prema njegovim rečima, slučaj Krušik, "o kojem je NiN pisao, pokazuje čemu služi državna funkcija", kako može da se zluopotrebi i kako se službe zloupotrebljavaju da uhapse nekog ko je ukazao na nezakonitosti.

"Oni gone protivnike korupcije i štite sebe", naglasio je Petrović.

On je rekao i da je "budžet BIA utonuo u mrak i ne znate koliko novca iz budžeta je uplaćeno i za šta".

"Nije isključeno ni da se koriste resursi BIA u privatne svrhe, da bi se ostvarila poslovna korist, prednost na tenderima, da bi se saznalo šta konkurencija planira...", naveo je Petrović.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side