10.03.2017 Beograd

Pravni tim Saše Jankovića: Nepravilnosti u stalnom sastavu RIK-a

Pravni tim Saše Jankovića: Nepravilnosti u stalnom sastavu RIK-a Foto: Beta / Milan Obradović
Tim kandidata za predsednika Srbije Saše Jankovića najavio je danas da će se Skupštini Srbije obratiti povodom nepravilnosti u stalnom sastavu Republičke izborne komisije, i da je poslednja instanca za to Ustavni sud.

Članice proširenog sastava Republičke izborne komisije (RIK) u ime grupe građana "Za Srbiju bez Straha" - Vesna Rakić Vodinelić i Ljliljana Benać-Šantić ukazale su na današnjoj konferenciji za novinare da su 12 od 17 stalnih članova RIK-a predstavnici koalicije Aleksandra Vučića.

To, kako tvrde, nije u skladu sa Zakonom o izboru narodnih poslanika, koji se primenjuje i na izbor predsednika Republike.

"Nijedna politička stranka, stranačka koalicija ili druga politička organizacija ne može imati više od polovine članova u stalnom sastavu svih organa za sprovođenje izbora", citirala je Rakić Vodinelić Član 29. tog zakona.


Foto: Beta / Milan Obradović

 

Ona je navela da bi Skupština trebalo da izabere nove članove RIK-a. Takav zahtev će biti podnet, ali se ona ne nanada da će biti uvažen. Kao poslednje pravno sredstvo ostaje obraćanje Ustavnom sudu.

"Pratila sam sprovođenje izbora u mnogo navrata, ali ovi sada krše zakon 'Brže, jače i bolje' nego ikada", kazala je Rakić-Vodinelić, citirajući Vučićevu preizbornu parolu.

Ljiljana Benać-Šantić je podsetila da su članovi RIK-a većinom glasova odbili predlog da se to pitanje uvrsti u dnevni red, te je ono razmatrano pod tačkom "Razno", a predsednik RIK je odbio da taj predlog stavi na glasanje, pod izgovorom da je nemoguće glasati u delu diskusije koja se vodi pod tom tačkom dnevnbog reda.


Foto: Beta / Milan Obradović

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side