Pravne nedoumice oko suđenja preko video-linka: (Ne)zakonito skajpovanje
04.04.2020 Beograd

Pravne nedoumice oko suđenja preko video-linka: (Ne)zakonito skajpovanje

Pravne nedoumice oko suđenja preko video-linka: (Ne)zakonito skajpovanje Foto: Beta / Milan Obradović
Boravak u kući zamenili su pritvorom, a tamo ih je odvelo nesavesno ponašanje. Zbog kršenja mera samoizolacije donete su i prve presude, a suđeno im je putem aplikacije Skajp “radi zaštite zdravlje zaposlenih i optuženih, tvrde iz Ministarstvu pravde. Nasuprot tome, Advokatska komora upozorava na flagrantno kršenje Ustava i ugrožavanje osnovnih prava građana, kao što je pravo na pravično suđenje.

Piše: Ivana Pejčić
 

Boravak u kući zamenili su pritvorom, a tamo ih je odvelo nesavesno ponašanje. Zbog kršenja mera samoizolacije donete su i prve presude, a suđeno im je putem aplikacije Skajp, što se opravdava time da se štiti zdravlje zaposlenih u sudovima i lica protiv kojih se vodi postupak. Ipak, Advokatska komora Srbije smatra da je ovaj vid suđenja drastično kršenje prava okrivljenog na pravično suđenje, pogotovu kada se to radi samo na osnovu dopisa Ministarstva pravde. Takođe, pojedini advokati kažu da to otvara vrata tužbama protiv države nakon vanrednog stanja.

Zbog širenja pandemije koronavirusa Ministarstvo pravde uputilo je 26. marta ove godine dopis sudovima koji će voditi postupke protiv osoba koje su prekršile mere samoizolacije da se ta suđenja organizuju preko video-linka. “To podrazumeva da sudovi imaju instalirane računare s kamerom i mikrofonom i na njima program Skype”, naveli su iz Ministarstva.

Zbog povećanog broja onih koji krše mere samoizolacije, Uprava za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde obezbedila je tri posebna objekta u kojima su smeštena upravo lica koja prekrše mere samoizolacije. Ti objekti nalaze se u Vršcu, Požarevcu i Pirotu. Ubrzo nakon ovih odluka održana su i prva suđenja, pa je u Dimitrovgradu izrečena prva presuda na tri godine zatvora, dok su u Požarevcu donete dve – na dve i dve i po godine zatvora.

“Suđenja Skajpom zamišljena su tako da ne ugroze zdravlje sudija, tužilaca, sudskog osoblja, advokata, svih koji se nalaze u sudnici i mogu da budu zaraženi od potencijalno zaraženog koji je prekršio samoizolaciju”, objasnio je Radomir Ilić, državni sekretar u Ministarstvu pravde.

Inače, u Srbiji bi trebalo da se mere samoizolacije pridržava 72.000 ljudi. Da li to i čine – svakodnevno na njihovim adresama i telefonom proverava policija. Ukoliko ne poštuju te mere, određuje im se pritvor, a zatim i suđenje putem video-linka. Zasad su presude za ova krivična dela bile skoro maksimalno predviđena kazna.

*Nastavak teksta i ceo broj nedeljnika Novi magazin možete besplatno pročitati OVDE.

autor: IG izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side