14.12.2017 Priština

Povučen zahtev za izručenje državljanina Turske osumnjičenog za učešće u pokušaju državnog udara

Povučen zahtev za izručenje državljanina Turske osumnjičenog za učešće u pokušaju državnog udara Foto: pixabay
Specijalni tužilac Kosova Alji Ređa povukao je danas zbog nedostatka dokaza zahtev za izručenje državljanina Turske Ugora Toksoja koga Ankara sumnjiči za učešće u pokušaju državnog udara u toj zemlji u julu 2016. godine.

Sudsko veće prekinulo je suđenje i saopštilo da će konačnu odluku u tom slučaju doneti uskoro.

"Imajući u vidu da zahtev Turske ima nedostataka što se tiče materijalnih dokaza kojima treba da se podrži zahtev za izručenje, kontaktirao sam ambasadu te zemlje i zatražio da mi što pre dostave materijalne dokaze kojim podržavaju zahtev. Uprkos mom insistiranju, nisu mi dostavljeni valjani materijalni dokazi", rekao je specijalni tužilac.

Sudsko ročište o zahtevu za izručenje Toksoja pratili su predstavnici OEBS-a i ambasade Turske na Kosovu.

Ugor Toksoj je uhapšen 28. oktobra u Prizrenu, na osnovu međunarodne poternice koju je za njim raspisala Turska zbog navodnog učešča u pokušaju državnog udara u toj zemlji i veze sa pokretom verskog vođe Fetulaha Gulena.

Toksoj ima sva potrebna dokumenta i dozvolu boravka na Kosovu, gde je radio kao koordinator fondacije "Atmosfera", koja sprovodi aktivnosti u okviru obrazovnog sistema Kosova od 2004. godine.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan optužio je Gulena za organizaciju pokušaja državnog udara a u maju prošle godine Gulenov pokret, koji se u toj zemlji naziva "državna senka", proglašen je terorističkom organizacijom.

Gulen (75) živi u egzilu u SAD od 1999. godine a Erdoganu je pomogao da njegova verski konzervativna Partija pravde i razvoja (AKP) dođe na vlast u Turskoj 2002. godine.

Erdogan i Gulen su se ubrzo razišli navodno zbog pitanja podele moći i Erdoganovog autoritarnog vladanja.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side