Povodom 45 godina Završnog akta iz Helsinkija, predsedavajući OEBS-a pozvao na jačanje principa
01.08.2020 Beograd / Beč / Tirana

Povodom 45 godina Završnog akta iz Helsinkija, predsedavajući OEBS-a pozvao na jačanje principa

Povodom 45 godina Završnog akta iz Helsinkija, predsedavajući OEBS-a pozvao na jačanje principa
Dalje jačanje OEBS-a i njegov sveobuhvatni pristup bezbednosti neraskidivo su povezani s potpunim poštovanjem i primenom osnovnih principa i obaveza sadržanih u Završnom aktu iz Helsinkija - rekao je predsedavajući OEBS-a, premijer Albanije, Edi Rama, danas, na dan 45. godišnjice tog dokumenta.

Rama čija zemlja ove godine predvodi OEBS, odao je počast Završnom aktu iz Helsinkija, konstatujući da je taj dokument "ključan za unapređenje bezbednosti (država i građana) tokom više od četiri decenije u području OEBS-a" sa 47 država-članica i 11 partnera.

Helsinški proces dao je ključni doprinos smanjenju napetosti i stvaranju uslova koji su doveli do kraja Hladnog rata, podsetio je Rama.

Taj proces, započet 1975. godine, omogućio je prelazak s konfrontacije na saradnju i otvorio put stvaranju 1995. godine Organizacije za bezbednost i saradnju u Evropi.

Rama je naglasio da je pravi način ukazivanja na značaj Završnog akta iz Helsinkija to da se hitno uloži napor za ostvarenju vizije tog dokumenta o poštovanju međudržavnih odnosa i pridržavanju obaveza.

"Pošto Evropa nosi ožiljke sukoba, rad naše organizacije, kao i dobra volja svih država učesnica, još su više potrebni. Da bi bili smisleni i relevantni, mir i demokratija ne smeju biti samo reči i pesrpektiva, već naš zajednički cilj. Helsinški dokument s deset principa, uključujući poštovanje osnovnih sloboda i ljudskih prava, danas je pođednako relevantan kao i pre 45 godina", ukazao je Rama.

On je podsetio da je taj istorijski dogovor postigla raznolika grupa zemalja koje nisu delile zajednički pristup o svim pitanjima. Dodao je da su, uprkos tadašnjim podelama, zemlje-učesnice imale hrabrosti da postave temelje sveobuhvatnog sistema bezbednosti koji je OEBS-u služio skoro pola veka.

"Trebalo bi da nađemo inspiraciju u ovoj godišnjici, da krenemo napred s obnovljenom odlučnošću", rekao je predsedavajući OEBS-a. Napomenuo je da se samopouzdanje i poverenje mogu izgraditi samo otvorenim i iskrenim dijalogom, a za to su potrebni stalni napori, strpljenje i upornost.

"Uveren sam da sveobuhvatna platforma OEBS-a za dijalog i zajedničko delovanje, čini da je to presudan i trajan forum", zaključio je Rama.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side