Poverenik: U vanrednom stanju nije suspendovano pravo na slobodan pristup informacijama
20.03.2020 Beograd

Poverenik: U vanrednom stanju nije suspendovano pravo na slobodan pristup informacijama

Poverenik: U vanrednom stanju nije suspendovano pravo na slobodan pristup informacijama Foto: Medija centar Beograd
Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović izjavio je danas da u uslovima vanrednog stanja pravo na slobodan pristup informacijama od javnog značaja nije suspendovano.

U saopštenju poverenika, izdatom povodom obraćanja većeg broja gradjana, navodi se da to pravo nije suspendovano ali da ga treba prilagoditi novonastalim okolnostima.

"Uredbom o merama za vreme vanrednog stanja nisu propisane mere kojima se odstupa od Ustavom zajemčenog ljudskog prava na obaveštenost. Polazeći od navedenog, organi javne vlasti, i za vreme vanrednog stanja, imaju obavezu da u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja postupaju po zahtevima za pristup informacijama od javnog značaja koji im budu podneti", naveo je on u pisanoj izjavi.

On je dodao da to znači da dok traje vanredno stanje prioritet treba da imaju informacije koje ;se odnose na stanje i zaštitu zdravlja stanovništva i životne sredine i na druga pitanja od značaja za život i funkcionisanje gradjana u konkretnoj situaciji, kao što je stanje snabdevenosti osnovnim životnim namirnicama.

"Medjutim, kada se radi o zahtevima za pristup informacijama od javnog značaja koji se odnose na druge informacije nastale u radu ili u vezi sa radom odredjenog organa vlasti, razumno se može očekivati da taj organ, usled promena u organizaciji i načinu rada, objektivno nije u mogućnosti da po svakom zahtevu postupi, posebno u roku koji je utvrdjen Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja (15, odnosno eventualno 40 dana od dana prijema zahteva)", navodi Marinović.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side