Poverenik: Stranke dužne da građanima koje zovu objasne odakle im njihovi podaci
16.06.2020 Beograd

Poverenik: Stranke dužne da građanima koje zovu objasne odakle im njihovi podaci

Poverenik: Stranke dužne da građanima koje zovu objasne odakle im njihovi podaci Foto: Novi magazin/ SA
Političke stranke koje u izbornoj kampanji pozivaju građane na brojeve njihovih mobilnih ili fiksnih telefona, dužne su po zakonu da građanima koje su pozvale objasne odakle im njihovi lični podaci, saopšteno je danas iz kancelarije poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Iz te institucije su naveli da im se u proteklih mesec danase sve učestalije obraćaju građani, koji tvrde da su ih na mobilni telefon pozivale osobe koje su se predstavljale da zovu u ime Srpske napredne stranke i da su iste osobe raspolagale njihovim podacima o ličnosti.

"U skladu sa novim Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, politička stranka koja raspolaže podacima o građaninu kojeg kontaktira dužna je da, najkasnije prilikom uspostavljanja prve komunikacije, istom građaninu pruži određene informacije, pa između ostalog i o tome odakle je iste podatke prikupila", stoji u saopštenju.

Navodi se i da povodom ostvarivanja prava na informisanje i brisanje svojih podataka o ličnosti, građani, u skladu sa zakonom, mogu podneti političkoj stranci koja ih je kontaktirala odgovarajući zahtev, čije obrasce mogu pronaći na internet prezentaciji poverenika, na veb adresi https://www.poverenik.rs/sr-yu/za%C5%A1tita-podataka/formulari-zastita-podataka.html.

"Ukoliko politička stranka ne odgovori po zahtevu u zakonskom roku od 30 dana, građani mogu podneti pritužbu povereniku, čiji se obrazac nalazi na istoj veb adresi, ili tužbu za zaštitu prava višem sudu na čijoj teritoriji politička stranka ima sedište ili lice na koje se podaci odnose ima prebivalište ili boravište", piše u saopštenju.

Poverenik je dodao da se takav vid komunikacije političkih stranaka sa građanima u predizbornim kampanjama ponavlja "godinama unazad".

"Poslednjih deset godina poverenik apeluje na političke stranke da ne zloupotrebljavaju podatke o ličnosti građana, a građane upućuje da svoja prava mogu ostvarivati na zakonom propisani način", navodi se u saopštenju.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side