07.09.2017 Beograd

Poverenik o snimanju vozila u saobraćaju i obradi podataka o ličnosti

Poverenik o snimanju vozila u saobraćaju i obradi podataka o ličnosti Foto: Zoran Raš
Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti obraća se veći broj građana i novinara, povodom snimanja vozila od strane JP "Putevi Srbije" i prosleđivanja tih snimaka MUP-u, s pitanjem - da li to predstavlja povredu prava na zaštitu podataka o ličnosti?

U cilju otklanjanja mogućih dilema, poverenik podseća da je Skupština Srbije, usvajajući Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima, pored ostalog, utvrdila za organe nadležne za poslove saobraćaja i policije, ovlašćenje za snimanje saobraćaja u svrhu dokumentovanja saobraćajnih prekršaja (čl.286 st.1), kao i mogućnost da ti organi u tu svrhu ovlaste upravljača puta, javno preduzeće ili ustanovu za snimanje saobraćaja (čl.286 st.2).

Poverenik ne može da ulazi u svrsishodnost i opravdanost rešenja iz Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima koja ne spadaju u njegovu nadležnost. Što se tiče podataka o vozilima (snimak njihovog oblika i registarske tablice), oni, načelno, nisu podaci o ličnosti, jer se odnose samo na vozila, tj. stvari, ne ličnosti. Ovi podaci mogu postati podaci o ličnosti samo u slučaju kada ih je moguće povezati sa vlasnikom, odnosno kada je, na osnovu njih, moguće identifikovati vlasnika vozila. Takva mogućnost je vezana za uvid u saobraćajnu dozvolu u kojoj su, pored podataka o vozilu, upisani i podaci o vlasniku, odnosno za obradu podataka iz odgovarajuće baze MUP-a.

Samo snimanje vozila od strane javnog preduzeća, kojim bi se registrovali prekršaji, i dostavljanje tih podataka policiji, u tom smislu, ne predstavlja obradu podataka o ličnosti. Javno preduzeće evidentira da je vozilo sa određenim registarskim brojem prekoračilo dozvoljenu srednju (prosečnu) brzinu na auto-putu, čime je izvršen prekršaj, ali bez saznanja o tome ko je vlasnik ili vozač istog. Vozilom može upravljati vlasnik, član njegove porodice, prijatelj ili čak lice koje je vozilo ukralo. To, javno preduzeće ne zna, a nema ovlašćenje ni da utvrđuje.

Kada dobije podatak da je određeno vozilo prekoračilo dozvoljenu brzinu, policija je zakonom ovlašćena da započne obradu podataka o ličnosti, u cilju utvrđivanja prekršioca odnosno prekršajnog kažnjavanja.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side