18.08.2017 Beograd

Poverenik naložio Agenciji da KRIK-u dostavi izveštaj o imovini Vulina

Poverenik naložio Agenciji da KRIK-u dostavi izveštaj o imovini Vulina Foto: Zoran Raš
Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić doneo je rešenje kojim je naložio Agenciji za borbu protiv korupcije da novinarki Mreže za istraživanje kriminala i korupcije - KRIK, dostavi kopiju izveštaja koji je dostavila Tužilaštvu za organizovani kriminal 17. decembar 2015, posle kontrole izveštaja o imovini i prihodima funkcionera Aleksandra Vulina.

U saopštenju poverenik je naveo da Agencija treba da zaštititi podatke o ličnosti kao što su: imena i prezimena svih lica osim službenih i Aleksandra Vulina, adresni podaci, lični matični broj građana, broj bankovnog računa fizičkih lica, podaci o adresi na kojoj se nepokretnosti nalaze, registarski brojevi prevoznih sredstava.

Prethodno je Agencija odbila zahtev KRIK-a s obrazloženjem da se u pratećoj dokumentaciji nalaze podaci koje je Uprava za sprečavanje pranja novca označila kao tajnu.

KRIK je protiv rešenja Agencije podneo žalbu povereniku navodeći, pored ostalog, da je tražena kopija izveštaja, a ne i kopija prateće dokumentacije, a da čak i ako izveštaj sadrži poverljive ili lične podatke, Agencija može da ih zaštiti.

Poverenik je našao da je žalba osnovana.

U saopštenju se navodi da shodno Zakonu o tajnosti podataka, da bi se neki podatak mogao štititi kao tajni, nužno je da to odredi ovlašćeno lice, i to pisanom i obrazloženom odlukom. Agencija, međutim, nije navela kojom odlukom i koje ovlašćeno lica je odredilo tajnost, ni koji je stepen tajnosti.

Šabić je naveo da Agencija, iako je to po zakonu nesumnjivo obavezna, nije pružila nikakve dokaze ni o uzročno posledičnoj vezi između potencijalnog objavljivanja traženog dokumenta i štetnih posledica koje bi, eventualno, zbog toga mogle nastati po interese Republike Srbije.

S obzirom da se izveštaj odnosi na kontrolu imovine i prihoda funkcionera, po samoj prirodi stvari se nikako ne može očekivati da on sadrži podatke koji se odnose na nacionalnu bezbednost, javnu bezbednost, odbrambene spoljnopolitičke, bezbednosne i obaveštajne poslove organa javne vlasti, čijim otkrivanjem bi nastala šteta po interese Republike Srbije, piše u saopštenju.

Šabić je dodao da pored svega toga posebno treba imati u vidu da se u konkretnom slučaju radi o informacijama u vezi sa visokim državnim funkcionerom u pogledu kojih nesumnjivo postoji opravdan pojačan interes javnosti zna.

Poverenik je ocenio kao neprihvatljivo postupanje Agencije koja ni nakon ponovljenog zahteva ni povereniku nije dostavila traženi izveštaj. Reč je o postupku koji, nezavisno od motiva, objektivno predstavlja pokušaj opstruiranja ovlašćenja poverenika.

"Pravdanje" takvog gesta tim da je tek nedavno jedan radnik Agencije sertifikovan za postupanje sa tajnim podacima, te da stoga Agencija "ne raspolaže potrebnim kapacitetima za dostavljanje tajnih podataka izvan prostorija" poverenik, ne ulazeći u motive, smatra i neodgovornim i neozbiljnim, navodi se u saopštenju.

"A ako Agencija ni posle osam godina važenja Zakona o tajnosti podataka nije osposobljena da ga primenjuje, to govori da se u Agenciji kontinuirano, godinama vrši veliki broj i prekršaja i krivičnih dela predviđenih Zakonom o tajnosti podataka, što bi svakako morala privući pažnju drugih nadležnih organa, tužilaštva i Ministarstva pravde", rekao je Šabić.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Ditman: Buduća nemačka vlada sigurno će podržati put Srbije ka EU Ditman: Buduća nemačka vlada sigurno će podržati put Srbije ka EU

  Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman izjavio je večeras da će buduća nemačka vlada sigurno biti vlada koja će podržati put Srbije ka Evropskoj uniji. Ditman je u nemačkoj rezidenciji organizovao izborno veče povodom današnjih parlamentarnih izbora na kome je bila i premijerka Srbije Ana Brnabić.

 • Jeremić: UN treba da se menjaju, ali ne mogu biti zamenjene Jeremić: UN treba da se menjaju, ali ne mogu biti zamenjene

  Predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) Vuk Jeremić ocenio je da organizacija UN treba da se menja i modernizuje, ali da ne može biti zamenjena.

 • Mediji: Izbori u Beogradu mogli bi da budu održani u decembru Mediji: Izbori u Beogradu mogli bi da budu održani u decembru

  Izbori u Beogradu mogli bi da budu održani u decembru ove godine, prenose danas beogradski mediji pozivajući se na izvore u Srpskoj naprednoj stranci (SNS).

 • Sutra pretežno oblačno i svežije Sutra pretežno oblačno i svežije

  Vreme u Srbiji će sutra biti pretežno oblačno i malo svežije, mestimično sa kišom i ređom pojavom pljuskova sa grmljavinom, uglavnom u centralnim i južnim krajevima saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

 • Mali: Deset novih vozila za zdravstvene ustanove u Beogradu Mali: Deset novih vozila za zdravstvene ustanove u Beogradu

  Gradonačelnik Beograda Siniša Mali najavio je danas da će Služba za centralizovane javne nabavke pokrenuti sledeće nedelje proceduru nabavke deset vozila za potrebe zdravstvenih ustanova čiji je osnivač grad Beograd.Kako se navodi u saopštenju, planom nabavki biće predvidjena nabavka osam putničkih vozila za Gradski zavod za hitnu medicinsku pomoć, za Dom zdravlja Lazarevac, kao i dva kombi vozila, takodje za Hitnu pomoć.

 • UNS objasnio zbog čega nije potpisao saopštenje Za slobodu medija UNS objasnio zbog čega nije potpisao saopštenje Za slobodu medija

  Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je danas da nije potpisalo saopštenje grupe nevladinih organizacija i medija koja je izdala proglas "Za slobodu medija" i protiv "medijskog mraka" jer nije prihvaćen predlog UNS-a da se ovim saopštenjem podrže svi lokalni mediji koji su pod pritiskom i da se osudi svako nasilje nad novinarima, uključujući i nad novinarima Radio-televizije Srbije i Pinka.

 • Vučić uručio srpski pasoš i ličnu kartu Rejfu Fajnsu Vučić uručio srpski pasoš i ličnu kartu Rejfu Fajnsu

  Predsednik Srbije Aleksаndаr Vučić danas je uručio pаsoš i ličnu kartu Srbije britаnskom glumcu i reditelju Rejfu Fаjnsu.

 • U pucnjavi na Dorćolu ubijen muškarac, na Petlovom brdu poginuo pešak U pucnjavi na Dorćolu ubijen muškarac, na Petlovom brdu poginuo pešak

  U pucnjavi koja se dogodila jutros nešto posle 2.00 u Ulici cara Dušana na Dorćolu ubijen je 30-godišnji muškarac, rečeno je u Hitnoj pomoći.

 • MUP: Policajac prilikom hapšenja usmrtio napadača MUP: Policajac prilikom hapšenja usmrtio napadača

  Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) saopštilo je danas da je ;pripadnik beogradske policije prilikom hapšenja ispred konobe "Akustik" na Dorćolu usmrtio 27-godišnjeg L.M. koji je prethodno pucao u policajce i vlasnika tog lokala.

 • AMSS: Saobraćaj u Srbiji umeren, popodne moguće gužve AMSS: Saobraćaj u Srbiji umeren, popodne moguće gužve

  Saobraćaj u Srbiji jutros je umerenog intenziteta, ali se u popodnevnim i večernjim satima na prilazima gradovima mogu očekivati veće gužve, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS).

 • U Srbiji danas oblačno, posle podne ponegde kiša U Srbiji danas oblačno, posle podne ponegde kiša

  U Srbiji će danas biti umereno i potpuno oblačno, u većini mesta bez padavina, posle podne na zapadu i jugozapadu, uveče i u centralnim i južnim krajevima ponegde s kišom, a mogući su i lokalni pljuskovi s grmljavinom, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

 • Šutanovac: U Srbiji danas žive bolje samo članovi SNS Šutanovac: U Srbiji danas žive bolje samo članovi SNS

  Predsednik Demokratske stranke (DS) Dragan Šutanovac rekao je danas u Nišu da su pre 17 godina, 24. septembra, građani Srbije srušili brutalni režim Slobodana Miloševića i da će tako zajedničkim snagama režim Srpske napredne stranke "poslati na smetlište istorije".

Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side Vinarija Milovanovic