11.09.2017 Beograd

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti: Za rodnu ravnopravnost u sistemu bezebednosti

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti: Za rodnu ravnopravnost u sistemu bezebednosti Foto: Zoran Raš
Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je da je neophodno da u sistem bezbednostri bude uključeno više žena ali i tema o rodnoj ravnorpavnosti i zaštiti od diskrimkinacije, saopšteno je danas iz njenog kabineta.

"Neophodno je nastaviti intenzivnije uključivanje žena u sistem bezbednosti, od nacionalnog do lokalnog nivoa, ali i uključiti teme rodne ravnopravnosti i zaštite od diskriminacije u shvatanje koncepta bezbednosti", rekla je ona, navodi se u saopštenju.

Janković je ukazala i da je rodna ravnopravnost jedan od najvažnijih preduslova za razvoj društva u celini, a posebno na nivou lokalnih zajednica, gde kako je rekla "žene još uvek nisu uključene u dovoljnoj meri u sistem bezbednosti".

Ona je učestvovala na seminaru o saradnji Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i Skupštine Srbije u oblasti borbe protiv diskriminacije sa posebnim osvrtom na delokrug rada odbora za odbranu i unutrašnje poslove i za kontrolu službi bezbednosti.

Poverenica je istakla važnost kontinuirane saradnje institucije Poverenika sa Narodnom skupštinom,

Predstavila je slučajeve iz prakse i aktivnosti u vezi sa primenom novog Nacionalnog akcionog plana za primenu Rezolucije UN 1325 Žene, mir, bezbednost 2016-2020.Učesnici seminara bili su narodni poslanici i poslanice, članovi i članice više skupštinskih odbora, kao i predstavnici civilnog sektora.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 12.09.2017, 11:32h Dragana (1)

    U poslednjih par godina svi političari, političarke, predstavnici ministarstava, nezavisnih organa, kontinuirani govore o rodnoj ravnopravnosti... Zna se pre svega zbog poglavlja 23..ali je žalosno da s druge strane žene bivaju u sve gorem položaju naročito u javnim preduzećima.. Važno je nekada nešto primeniti Zato je pojam rodne ravnopravnosti vise nego devalviran a to nije smelo da se dopusti

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
FEST 2018
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
T6 bazeni, spa
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw