Poverenica: U vreme pandemije Romi dodatno ranjivi
07.04.2020 Beograd

Poverenica: U vreme pandemije Romi dodatno ranjivi

Poverenica: U vreme pandemije Romi dodatno ranjivi Foto: Novi magazin/ Đurađ Šimić
Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je da Svetski dan Roma, 8. april, pripadnici i pripadnice romske zajednice obeležavaju u otežanim okolnostima zbog epidemije virusa COVID 19, ali sa gotovo istim problemima kao i ranijih godina, jer su i dalje marginalizovani i suočeni sa velikim teškoćama u svim segmentima života.

"Visoka stopa siromaštva, kao i činjenica da mnogi Romi i Romkinje i danas žive bez vode i struje u neformalnim romskim naseljima, čini ih u vreme pandemije korona virusa dodatno ranjivim. Zbog toga je veoma važno da Romi i Romkinje u ovom periodu ne budu zaboravljeni i da dobiju pravovremene informacije," navela je poverenica u današnjem saopštenju.

Kako je saopšteno iz kancelarije Poverenice, prema rezultatima nedavnog istraživanja "Percepcija romske zajednice o diskriminaciji", najveći broj anketiranih Roma i Romkinja smatra da im se uskraćuju prava i usluge samo zbog toga što su Romi, i to u opštini i drugim javnim ustanovama (64 odsto), centrima za socijalni rad (61%) i u postupku zapošljavanja (60%).

Janković je naglasila da, sa druge strane, ohrabruje podatak da 88 odsto anketiranih prepoznaje obrazovanje kao najvažnije za ostvarivanje ravnopravnog položaja u društvu, što samo potvrđuje da je potrebno još intenzivnije raditi na edukaciji romske dece i mladih i njihovoj punoj inkluziji u sve segmente društva.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side